Продължете към съдържанието

Треска за лалета

Автор: Дебора Могак

Преводач: Ана Лулчева

Художник на корица: Живко Петров

Илюстрации от: Живко Петров

Дизайн на корица: Живко Петров

ISBN: 9789542823889

Дата на издаване: 2017

Страници: 248

Преведено от: английски език

Корица: мека

Корична цена: 14 лв.

Романът „Треска за лалета” разказва романтична история от Златния век на Амстердам, когато холандският град е един от най-важните търговски центрове в света и младата колониална холандска империя го превръща в просперираща метрополия. Амстердам е завладян от треска по наскоро внесените от Турция лалета, които се отглеждат във всевъзможни сортове, а наддаването за различните нови сортове прилича едновременно на хазарт и на рискована игра на борсата. Хората залагат цялото си имущество за една луковица от рядък сорт, но цените скачат и падат постоянно и разорените често се самоубиват. На този фон действието в „Треска за лалета” се върти около друг проблем – любовният триъгълник между богат стар търговец, младата му съпруга и талантливият художник, поканен да им направи семеен портрет.
Сюжетът представлява комедия от грешки, но има и трагични елементи. Дебора Могак се е вдъхновявала от творбите на холандските художници от барока и Златния век на Амстердам, за да създаде образа на измисления художник Ян ван Лоос и неговите творби. Често се цитират и реално съществуващи художници, като героите са добре запознати с творчеството на изгряващия по това време Рембранд.

Това е романът, по който е заснет новият филм „Треска за лалета” с участието на Алисия Викандер, Кристоф Валц, Кала Делвин и Джуди Денч. Филмът излиза по българските кина на 27 октомври.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Треска за лалета”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *