Продължете към съдържанието

Империя

Автор: Гор Видал

ISBN: 9546499013

Дата на издаване: 2012-01-01

Страници: 676

Корична цена: 16 лв.

Може да се каже, че в “Империя” Гор Видал надминава себе си и затова тази книга се оценява като най-успешна в поредицата Американски хроники, пише в. Ню Йорк Таймс, след като романът месеци наред е в класациите на бестселърите в САЩ и Великобритания.

Гор Видал рисува със забележителен замах въображаем портрет на Америка от началото на 20. век. В своето внушително епично повествование най-големият исторически писател  и жив класик на Америка пресъздава един период на големи надежди и възможности, на консолидирането на една млада империя и на ожесточени политически съперничества. Със замах Гор Видал ни пренася от 19 в 20. век, от прохождането на спасената от Линкълн република в империята, която се домогва да завладее целия свят.

Докато Америка се опитва да предначертае съдбата си, красивата и амбициозна Каролайн Санфорд отстоява правото си да бъде господар на собствената си съдба. За първи път я срещаме през лятото на 1896 г., когато един нюйоркски съд решава кому принадлежи наследството на богатата фамилия Санфорд. На Каролайн е уреден брак с младия Дел, сина на Държавния секретар на САЩ Джон Хей. Каролайн отказва да влезе в този капан и поема по свой път, който ще се пресече с пътя на най-влиятелните мъже на Америка. От редакцията на своя вашингтонски вестник Каролайн отправя предизвикателство към двама души, които издигат всевъзможни бариери пред скандалните й за онова време амбиции – Уилям Рандолф Хърст и неговото протеже Блез Санфорд, брат на Каролайн. В борбата за власт животът на брата и сестрата се преплита с живота на видни личности като президента Макинли и неговия наследник Тиодор Рузвелт, Уилям Дженингс Брайън, Хенри Джеймс, аристократичните фамилии Астор, Вандербилт.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Империя”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *