Продължете към съдържанието

Мистър Фини и светът надолу с главата

Автор: Лаурентин ван Оранйе

Преводач: Анета Данчева-Манолова

ISBN: 978-954-28-1007-0

Дата на издаване: 2012-11-01

Преведено от: нидерландски

Корична цена: 18 лв.

Приключенията на странното същество Мистър Фини са много вълнуващи и развеселяват. С удоволствие следим как той за пръв път излиза от дома си и смело опознава света на своя Финомобил. Макар да се бои от неизвестното, той е извънредно любопитен! Озовава се на най-различни места. Среща Заека, Бобъра, Хамстерката, Стария морж и Флинго. Помагат му симпатичният приятел Охлю, умният Бухал и чаровната Розово пиперче. Някой е лекомислен, друг – важен, трети се шегува или се влюбва. Никой никога не скучае.

Затова Мистър Фини тръгва да пътешества, за да намери сам отговорите, които търси. По пътя си среща най-разнообразни животинки и осъзнава, че светът не навсякъде е красив. Разбира, че има полза от задаването на въпроси и че понякога отговорите са много по-близко до нас, отколкото смятаме.

Но тези истории ни карат и да се замислим. Добре ли се отнасяме с природата? Защо животните бягат от горите? Защо замърсяваме морето и правим нещастни делфините? Защо умират буревестниците? Защо богатствата на морското дъно, които уж са на всички, се обсебват от алчните лешояди? Как да се разбираме със съседите си? Какво означава да ходиш на събрания и да решаваш бъдещето на нашия дом – Земята? Такива въпроси си задава Мистър Фини през своето пътуване около света. И вече сам започва да търси решенията…

Много забавна, но и доста сериозна книжка. Двете вървят ръка за ръка!

Лаурентин ван Оранйе е принцеса на Холандия. През последните години се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата. Често организира семинари на тази тема. През 2004 година основава фондация „Четмо и писмо” в Холандия,  член е на Комитета за книжно развитие към ЮНЕСКО. В родината си е позната като „майка на словото” и „принцеса на езика”. Авторката от години работи по проблемите, свързани със замърсяването на околната среда, и се опитва да заинтригува и децата, защото те са нашето бъдеще.

Сиб Постхюма е холандски илюстратор, носител  на множество награди за детски илюстрации. През 2009 година печели холандската награда „Златна четка”, а освен с илюстрации на  книжки  е и преподавател по рисуване на деца.

 „Мистър Фини и светът надолу с главата” на Лаурентин ван Оранйе е забавна детска книжка, която ще бъде много полезна и на родителите. Сюжетът провокира децата да задават въпроси за заобикалящия ги свят, помага им да си изградят представа за правилно и неправилно, добро и лошо. Подходяща за деца над тригодишна възраст.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Мистър Фини и светът надолу с главата”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *