Продължете към съдържанието

Верчето, Надежда и Любов

Автор: Красимира Кубарелова

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542840800

Дата на издаване: 2022

Страници: 152

Корична цена: 15 лв.

Верчето е поетеса по душа, но животът я прави счетоводителка. Любимата ѝ дъщеря търси пътя си отвъд океана, а в семейния апартамент двама почти непознати си задават едни и същи въпроси всяка вечер. Животът тече гладко и предвидимо като в естрадна песен и ако не беше страхът, че ще се пенсионира в омръзналата ѝ канцелария, Верчето би могла дори да е щастлива…

Внезапно обаче сънливото ѝ всекидневие е объркано от писмо, което я уведомява, че е наследила двестагодишна къща в Еленския Балкан. Въоръжена с любимия си диск с българска музика и намерението да продаде къщата на мига, Верчето заминава за Елена.

Ала съдбата има други планове. Още щом пристъпва в старата къща, Верчето сякаш попада в прегръдката на Любов – приятелката на майка ѝ Надежда, която ѝ е завещала къщата си, сандъците с билки и казана за ракия в плевнята. Сред аромата на вар, дюли и билки тя сякаш най-после си е отново у дома.

Под сянката на връх Чумерна Верчето открива идилията на селския живот – и една по една разкрива тайните на старата къщата, а с тях и тези на Надежда и Любов.

Красимира Кубарелова е автор на три романа – „Стари шлагери и крем брюле“, „Розов храст и сладко от смокини“ и „Кръстина и райските ябълки“, написани с много хумор и нежност като  обяснение в любов към българката, която може и заслужава да е героиня на роман. Приличат на романи за жени, но е хубаво да се четат от мъже. „Верчето, Надежда и Любов“ е първият ѝ роман след десетгодишна творческа пауза.