Продължете към съдържанието

Софийско жителство

Автор: Тодор Костадинов

ISBN: 978-954-28-1136-7

Дата на издаване: 2012-06-01

Страници: 246

Корична цена: 2 лв.

В средата на 80-те години на миналия век у нас нашумя името на един млад автор, който на 26-годишна възраст дебютира едновременно с две книги – нещо нечувано дотогава. За тях дори излезе хвалебствена статия на две страници в официоза „Литературен фронт” – нещо нечувано за млад автор дотогава.

Също така беше важно и че Тодор Костадинов вече имаше написан роман, създаден преди повече от 2 години, с неудобното заглавие „Софийско жителство”. Този роман 25-годишният автор написа за 24 дни, като през цялото това време работеше на две места.

Но да се върнем в далечната 1984. Изведнъж се оказа, че тази книга не отговаря на нормите на „социалистическия реализъм”. Въпреки повече от 10 положителни рецензии, всичките от известни писатели и критици, романът така и не видя бял свят. Както твърдеше в своята (и тя не отрицателна!) рецензия един известен тогава литературен критик:

„В романа на младия Тодор Костадинов е представена една изкривена картина на нашето развито социалистическо общество. Авторът по художествен път се опитва да внуши, че в нашия строй, видите ли, имало бедни и богати !!!

… Нашата Партия е светъл жалон в оформянето на мирогледа и ценностната система на съвременната българската младеж. Авторът трябва да  разбере, че в България герои като Филип и Силвия са невъзможни. Истинските герои на нашето време са строителите на светлото комунистическо бъдеще !“    

ТОДОР КОСТАДИНОВ е роден на 4 август 1959 г. в град Сунгурларе, Бургаско. Животът му е свързан с Пловдив, където завършва Математическа гимназия и записва българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. През 1984 г. завършва същата специалност в СУ „Климент Охридски”. Работил е като учител по литература в Кремиковци. От 1986 до 1992 г. работи като журналист в различни вестници и списания. В момента е собственик на фирма.
През 1986 г. дебютира едновременно с две книги – сборника разкази „Девет дни в Париж” (изд. „Народна младеж”) и повестта „Забрави страха, Филипе” (Военно издателство).
    През 1996 г. след 10 години мълчание излиза от печат третата му книга „Признай, че мислиш за мен” (изд. „Св. Георги Победоносец”), писана в началото на 80-те години на миналия век и обиколила почти всички български издателства преди 10 ноември 1989 г. 

    Романът „Софийско жителство”, писан през пролетта на 1984 г., има същата съдба.
    „Софийско жителство” е последната книга на Тодор Костадинов.
    Той е и последната му среща с неговите читатели.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Софийско жителство”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *