Продължете към съдържанието

Нямата рече 2 – Кръвта вода не става

Автор: Галина Танева

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542842057

Дата на издаване: 2023

Страници: 192

Корична цена: 15.9 лв.

Неизпятата приказка на Велика Нямата продължава във втората книга от поредицата „Нямата рече” – „Кръвта вода не става“. Този път в село Устрем хора̀ ще залюлеят лазарки, агнета ще се пекат за Гергьовден и млади момичета ще наричат на Еньовден. Магичните думи на песните отново ще огласят селото, а още една голяма любов ще се опита да поправи счупеното в миналото.

Младият писател Крум се озовава в Устрем в търсене на вдъхновение. Там открива красотата на едно запазило традициите си село, което следва старите обичаи и посреща празниците в пъстрите одежди на своите деди. Той ще осъзнае, че ни най-малко не познава собствената си история, както и тази на рода си.

Търсенията му ще го отведат до манастира „Св. Троица“ и легендите му за вехти войводи. Ще се включи в живота на село и ще срещне Керана – красивата и магична внучка на Велика Нямата, а именно последната, най-мистичният човек в историята на селото, неусетно ще го поведе по следите на родово проклятие, свързващо него и любимата му.

Докато един ден Крум просто ще разбере, че не той е намерил своето вдъхновение, а то – него. Крум ще напише своя роман, Велика ще поправи това, което е счупено, а всички ще научат още един урок, който е най-важен – кръвта вода не става!

Колоритен диалект, истински и неповторими традиции и обичаи, фолклор, който сякаш оживява – това е поредицата „Нямата рече“. И любов. Защото България и българското са любов.