Продължете към съдържанието

Кървави разкази

Автор: Александър Чакъров

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-1940-0

Дата на издаване: 2015-12-01

Страници: 128

Корична цена: 2 лв.

Несломимият балкански дух населява дивите, неподправени разкази на Александър Чакъров. В тях и мъжете, и жените защитават честта си с нож в ръка, не се страхуват от смъртта, а от срама. Един от разказите – „Балканска мадона” – е включен в немската антология „Българските разкази на XX век“ редом с творби от Емилиян Станев, Николай Хайтов и Йордан Радичков. „Кървави разкази” се вписват в традицията на живата, мощна българска проза, представена и от „Трънски разкази” и „Балканска сюита” на Петър Делчев, „Възвишение” на Милен Русков и „Калуня-каля” на Георги Божинов.

Александър Чакъров не е от „сложните” прозаици, които си служат с лявата ръка, за да почешат при нужда дясното си ухо. Неговите разкази са написани прямо, на висок драматичен глас, без никаква литературна козметика и обременяващи ги „вътрешни лирически монолози”… Разказите на Чакъров не са скучни, а за нашата съвременна проза това е рядко явление. Те имат безспорното право на литературен живот, при цялата широка възможност да бъдат оспорвани от изтънчената критика.

Николай Хайтов

„Аз обожавам Хайтов. Той е моят учител в изкуството на писането. „Хайде – поемай, помагай, носи…“ – ми каза той при последната ни среща. Неговото перо е кралимарковски боздуган, дали ще имам силата да го вдигна, не знам…”

Авторът

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Кървави разкази”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *