Продължете към съдържанието

Когато бях армейски генерал

Автор: Михаил Вешим

Илюстрации от: Дамян Дамянов

Дизайн на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542822592

Дата на издаване: 2017

Страници: 184

Корица: мека

Корична цена: 12 лв.

Тук си признавам: армейски генерал не съм бил. В казармената йерархия тръгнах като школник и се издигнах до “фазан”. Във войнишката си раница изобщо не носех маршалски жезъл, а само чифт бельо за смяна. Също и голямата досада, че ми губят времето в една безсмислена, дълга и смешна (понякога страшна) игра на войници.

Бих нарекъл тази книга “В търсене на изгубеното време”, ако нямаше вече такова заглавие от много по-голям писател.

Изгубено време, защото против волята си бях принуден да профукам в униформа две години и три месеца от моя живот, който, както изглежда, ще е единствен – друг засега не се предвижда. Две години и три месеца, отишли на вятъра в социалистическата казарма – кой ще ми ги върне? Няма реституция за насилствено отнетите под пагон години.

Една от най-важните промени в живота ни, наред със свободата да пишем, каквото искаме и възможността да пътуваме, където поискаме, е отпадането на задължителната казарма.

А днес все по-често се чуват гласове за връщането й. Освен политиците, “професионални патриоти”, и млади хора – момчета, пък и момичета, пишат по форумите, че искат задължителна военна служба.

На такива бих казал задължително да прочетат книгата за добрия войник Швейк, моя най-верен боен другар в казармата и в живота. .

А четенето на “Когато бях армейски генерал” не е задължително. Ама може да е полезно, особено за онези, които не са марширували под знамето на социализма, но искат да научат за това

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Когато бях армейски генерал”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *