Продължете към съдържанието

Миниатюристът – ново издание

Автор: Джеси Бъртън

ISBN: 9789542841005

Дата на издаване: 2022

Страници: 436

Корична цена: 20 лв.

В един свеж есенен ден през 1686 г. осемнайсетгодишната Нела Оортман пристига в Амстердам, за да започне новия си живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Брант. Надеждата ѝ за щастлив брак бързо изчезва – нейният нов дом, макар и великолепен, не е никак гостоприемен. Йоханес е любезен, но дистанциран, силно отдаден на работата си, и оставя Нела сама със сестра си – рязката и властна Марин.

Но светът на Нела се променя, когато Йоханес ѝ дава необичаен сватбен подарък: копие на дома им с размера на стъклена витрина. За да обзаведе подаръка си, Нела използва услугите на миниатюрист – загадъчен и потаен майстор, чиито произведения мистериозно отразяват действителността по неочакван начин… Малките обитатели на миниатюрата постепенно се превръщат в огледални образи на реалността.

Подаръкът на Йоханес помага на Нела да проникне в затворения свят на семейство Брант. В това набожно общество, управлявано от златото и потисническите догми на религията, на различния се гледа като на заплаха и дори богат мъж като Йоханес не е в безопасност. Сякаш само един човек вижда участта, която ги грози. Дали миниатюристът е ключът към тяхното спасение… или е архитектът на унищожението им?