Продължете към съдържанието

Макмафия – Престъпност без граници

Автор: Миша Глени

ISBN: 978954280311-9

Дата на издаване: 2008

Страници: 492

Корична цена: 18 лв.

"Мафията не просто е превзела държавата – тя е държавата".

Миша Глени

Миша Глени е британски журналист, бивш кореспондент на Би Би Си и вестник "Гардиън" за Източна Европа, който в продължение на 20 години следи промените в този регион и постепенно от анализ на политическите революции преминава към разследването на друг вид движения, по-дълбоки и по-опасни: нарастващата власт на мафиите.

Авторът изследва глобалните престъпни мрежи, проследявайки ръста на организираната престъпност като тръгва от процъфтяващата секс търговия в бързо променящата се посткомунистическа България и възхода на империята "Мултигруп" на Илия Павлов, до гангстерските операции в Бомбай, прането на пари в Израел, канадската търговия с марихуана, нигерийските инвестиционни измами, бразилските киберпрестъпления. Майсторски преплита интервюта с основни играчи, икономически изследвания и социологически анализи. Твърди, че хаосът и политическите промени, които са последвали след падането на комунизма в Източна Европа, заедно с нарастващото търсене на Запад и лесното движение на пари и хора създаде перфектната възможност за организираната престъпност да се укрепи от тъмната страна на глобализиращата се икономика.

"Зад всяко голямо богатство, стои едно голямо престъпление" е казал навремето Балзак. Миша Глени доказа това твърдение за нашата епоха.

Кристофър Хъчинс

"МАКМАФИЯ" трябва да се разглежда като една от основните документални книги в наше време. Прецизно изследване и описание, крайно сериозно и същевременно спиращо дъха, пълно с екзотични места, вълнуващи факти, необикновено брутални деяния и пъстри, макар и смъртно опасни герои… Всеки, който има и най-малък интерес към това как всъщност върви светът, трябва да прочете тази книга.

Sunday Times