Показване на единичен резултат

Филтър»

Книги от Й. М. А. Бисхьовел

Й. М. А. Бисхьовел (1939 г.) е сред най-известните и най-талантливи съвременни прозаици в нидерландската литература. Наложил се през 70-те години, като много автори от този период се стреми да разруши общоприетите табута на консервативното общество, да постави под въпрос условностите на живота и литературата.

 Интересува го не линейното повествование и шлифованият до блясък стил, а странният, неочакван ъгъл, под който може да се погледнeвсичко. Така в разказите му най-обикновената дреболия от баналното битие може да се превърне в нещо огромно, велико, непознаваемо, прекрасно или страшно. Една кибритена клечка например, подобно на сладкиша на Пруст, е в състояние да събуди в потока на съзнанието виртуозна верига от асоциации, която, през кацналата на един клон птица в далечна северна гора и през безброй отклонения към множество произволни фасетки от живота, да ни доведе до голямата загадка на съществуването и да стане обобщение на всичко.

В тази лична вселена на Бисхьовел винаги, даже почти директно, присъстват вечните ценности - семейството, религията, идеологиите, заблудите, на които плаща дан обществото, моралът, който позволява да си безупречен гражданин и добър баща, но същевременно безмилостен към животните. Тези разкази са оцветени от мрачноват хумор и от философията на собственото аз – ту отчуждено, ту възторжено, едновременно болезнено и оптимистично, самотно и социално. В тях звучат екзистенциални теми, абсурдността на битието, търсенето на смисъла на живота, Бог, душата, страхът, болката от жестокостта. А също така и величието на морето, музиката и неминуемо - смъртта.

Присъщи на творчеството му са съзнателно търсените различни литературни техники, иронията, пародията, понякога сюрреалистичният поглед, философският фон, всичко това – парадоксално съчетано с характерната холандска трезвост и фотографски реализъм. Една уникална бленда от западно светоусещане, чужди естетически влияния (немски романтици, Гогол, Чехов, Достоевски, Пруст, Джойс, Набоков, Сартър), и почти славянска дълбочина на страданието, човечност и топлота, от която се ражда блестяща, високостойностна, хуманистична проза.

Й. М. А. Бисхьовел – публикувал също и под името Мартен Бисхьовел - е много продуктивен автор. Издал е значителен брой сборници с разкази и романи. Особено известна е новелата му "Пътешествие през моята стая", за която през 1985 г. получава авторитетната литературна награда "Бордевейк". Голямото признание за цялостното му творчество през 2007 г. е престижната "П. С. Хофт". Удостоен е и с други високи отличия, с рицарско звание и с ордените "Нидерландски лъв" и "Орание-Насау".