Продължете към съдържанието

Показване на единичен резултат

Книги от Меглена Кунева

Меглена Кунева е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор „Защита правата на потребителите” в Европейската комисия. От 2002 г. до 2006 г. е министър по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е доктор на юридическите науки. Специализира „Международни отношения” и „Международно екологично право” в университета Джорджтаун, Вашингтон, САЩ през 1995 г. и през 1999-2000 г., а през 1996 г. – екологично право в Оксфорд, Великобритания. Владее английски, френски и руски езици. Омъжена, с един син.

·         2002 - Орден за граждански заслуги на Кралство Испания;
·         2003 - Орден „Принц Паси“ на Република Португалия;
·         2004 - Орден на Почетния легион на Република Франция;
·         2005 - Орден на Звездата на италианската солидарност на Република Италия;
·         2005 - Златно отличие на Атлантическия клуб;
·         2008 - награда „Европеец на годината” на авторитетното електронното издание „Europeаn Voice”.
·         2008 - награда „Комисар на годината“ на престижното списание „European Agenda”.

Политическа кариера

·         От юли 2012 г. е председател на „Движение България на гражданите“.
·         От март 2012 г. е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГА). Тази мрежа се основава на трите „Г“ - гражданско общество, граждански права и гражданско участие, като осигурява диалога между гражданите и европейските институции и предоставя възможност за внасяне на законодателни предложения в ЕС.
·         На президентските избори през 2011 г. като независим кандидат Меглена Кунева получава гласовете на близо половин милион български граждани.
·         От 2010 г. е Председател на Борда на директорите на Европейския център за политики (European Policy Centre), една от най-активните неправителствени организации със седалище в Брюксел.
·         От 2010 г. е специален съветник на заместник-председателя на ЕК и комисар по транспорта Сийм Калас
·         Меглена Кунева е член на Групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието.