Продължете към съдържанието

Показване на 5 резултата

Книги от Иво Инджев

Иво Инджев е номиниран от Костадин Стоилов за годишната награда на Хелзинкския комитет “Човек на годината” ( което дава възможност да се гласува за него на www.humanoftheyear.org) със следните мотиви:

В текущата тежка за страната ни ситуация, чрез ярката си журналистическа позиция журналистът Иво Инджев се бори срещу някои от най-опасните врагове на демокрацията и правата на човек – популизма, лъжата и заблудата, апатията и отрицанието. Неговият блог (www.ivo.bg) е един от най-четените такива и достига до огромен брой читатели, обединяващ както българите, живеещи в чужбина, така и българите, живеещи в Република България. Статиите на г-н Инджев са положителен фактор, както за осъзнаването на политически апатичните граждани, така и за увеличаването увереността и мотивацията на тези, които вече са политически активни. Истината е неразривно свързана със свободата и правата на отделния индивид и по този начин, честната и прозорлива гражданска позиция на г-н Инджев по важни за нашето общество въпроси е ключов фактор за изграждане на гражданското общество – заинтересовани и чувствителни към обществото и държавността индивиди, интересуващи се и работещи за едно по-добро бъдеще. Открито изявената позиция по ключови въпроси е изключително смело поведение за нашето общество – особено при наличието на сериозни икономически интереси и насилие върху малкото инакомислещи индивиди. Разработеният също така модел на блог, който се финансира директно от читателите на доброволен принцип, е много иновативен – осъществяващ директна връзка между журналиста и читателите му, въз основа на ясен и прозрачен модел на финансиране. Това е в особено силен контраст със състоянието на медиите в страната ни, а именно – неясна собственост, неясно финансиране, неясни интереси и позиции от анонимни в повечето случаи журналисти.

Г-н Инджев е ярък пример за „новите будители“ така необходими на обществото ни сега.

 

Иво Инджев е номиниран и от Георги Алексиев със следните мотиви:

Виден журналист с принципна гражданска позиция във време на безпринципност в обществото и „барековизация“ на журналистиката.


Иво Любомиров Инджев, род. София 1955

Кореспондент на Българската телеграфна агенция ( БТА) в Бейрут 1983-87 г.

Главен директор на БТА 1990-1993 г.

Главен редактор на националните всекидневници „ Експрес” ( 1993-94 ) и „Демокрация” ( 1994-95 )

Вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти ( АЕЖ) 1994-96

Коментатор на Радио свободна Европа 1995-2000 г.

Водещ на публицистичното предаване „ В десетката” в телевизия bTV 2000-2006

Работни езици: арабски, английски, руски и немски

Дългогодишен автор на коментари за повечето печатни и електронни медии с национално разпространение в България, Радио свободна Европа и световната емисия на Би Би Си

Заместник председател на Комисията по етика в електронните медии в България

Баща на 5 децa

http://ivo.bg