Продължете към съдържанието

Показване на единичен резултат

Книги от Джо Хил

Джо Хил е на 34 години. Името му е Джоузеф Хилстром Кинг. Майка му го кръщава на Джо Хилстром, известен като Джо Хил – популярен профсъюзен деец и автор на песни, осъден на смърт през 1915 г. за убийство, което не е доказано, че е извършил, а Джоан Бейз изпълнява в Удсток известната песен “Сънувах снощи Джо Хил”.  Син е на Стивън Кинг. Казва, че е разкрил на издателя си роднинската връзка с известния си баща, след като е сключил договор за издаването на първия си роман, тъй като е искал творбата му да бъде оценена единствено и само по достойнство. Приел е името Джо Хил, когато започва да получава откази за издаване на романите си – “по основателни причини”, както сам казва – след като завършва колеж Васар през 1995 г.

Джо Хил живее със съпругата си Леанора и тримата си сина  в Ню Хампшир, на три часа път с кола от бащиния си дом в Мейн. Двамата си говорят всеки ден.

Макар че бащата в “Кутия с форма на сърце” е отблъскващ и зъл, посвещението в романа на Джо Хил гласи: “На баща ми, един от добрите бащи”.

“И майка ми, и баща ми пишеха, казва Джо Хил пред “Уол Стрийт Джърнъл”. Връщах се от училище, а те бяха в кабинетите си и съчиняваха. Смятах, че е напълно нормално така да си изкарва човек прехраната. Когато станах на 12 години, щом се върнех вкъщи, сядах пред компютъра. Пишех всеки ден, докато влязох в гимназията. Лошото беше, че никога не препрочитах написаното. Смятах, че напиша ли КРАЙ, работата е свършена.”

Досега издателите са отхвърлили четири негови ръкописа. Единият от тях е от 900 страници и е писан в продължение на три години. Всичките си имат недостатъци и дори да може да ги издаде сега, не би го направил, твърди Джо Хил. Първите му читатели са баща му и Леанора. Обикновено двамата са на едно мнение за това какво трябва да бъде съкратено в ръкописа. (Нали знаете приказката за сина, който искал да се ожени за майка си? Е, аз се ожених за баща си.) Майка му Табита Кинг, авторка на повече от десет романа, която навремето спасява черновата на “Кери” – първия роман на съпруга си, окуражава сина си от самото начало на писателската му кариера. Когато е отчаян и съсипан, че ръкописите му са отхвърлени, тя го уверява, че е време да започне следващата си книга. “Точно това имах нужда да чуя”, спомня си Джо Хил.

По-големият му брат Оуен Кинг е автор на разкази и на една новела, а сестра Наоми Кинг е свещеник.

Филмовата компания Уорнър Брадърс Пикчърс е възложила на ирландския режисьор Нийл Джордан да снима филма “Кутия с форма на сърце” по едноименния трилър на Джо Хил. Филмът ще пресъздаде историята на един застаряващ рок музикант, който си купува призрак по интернет.  Много скоро той ще се разкайва за импулсивно направената покупка. Колкото повече иска да се отърве от призрака, толкова повече призракът иска да го убие.

За призраци са писали и Хенри Джеймс, и Чарлс Дикенс и Уошингтън Ървинг. Призраците са една чудесна метафора за това как миналото прониква в настоящето. Уилям Фокнър е казал: “Миналото не е мъртво. То дори не е минало.