Продължете към съдържанието

Показване на 2 резултата

Книги от Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е роден на 5 април 1982 г. в гр. Сливен. Завършва СХУ „Димитър Добрович“ в родния си град и специалност "Плакат и визуална комуникация" в Националната художествена академия (2006). Специализирал е в ателие Cite des Arts Paris (2007).

Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 1000 реализирани корици), плакатаилюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии, посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн. Асистент в катедра Плакат и визуална комуникация в Националната художествена академия.

Работи като основен художник на едно от най-обичаните издателства - издателство „Сиела“. Сред книгите му се открояват богато илюстрираната книга на Джани Родари „Приказки колкото усмивка“, "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич, "Заведи ме вкъщи" на Михаил Вешим, както и много други.

Сред проектите на младия дизайнер са и публичните лекции „Голямото пътешествие на малката графика“ в рамките на Computer Space 2014 и „Идеите на са динозаври“ в рамките на конференция на Плакат и визуална комуникация (2013).

Участник е в Триеналето на сценичния плакат в София през 2004, 2007, 2010 и 2013 г. и в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово през 2007, 2009, 2011 и 2013 г. Участник и съорганизатор на Втората научна конференция по плакат „Плакатно мислене. Концептуално изкуство. Инвенции“ (2008).

Автор на множество филателни издания (2004–2014).


Да илюстрираш Джани Родари е също такава наслада, каквато и да го четеш. Разбира се, предизвикателство е да работиш за автор от подобна величина. Той завинаги ще остане по рафтовете на детската библиотека като класик. Лекотата, с която се чете, абсурдността в неговите кратки истории предполага и подобно внушение на илюстрациите. Ярък пример за това е илюстраторът на „Приказки по телефона” – Бруно Мунари, който е успял да улови фантастичния свят на Родари в минималистичните си, сякаш небрежно надраскани, рисунки с пастел.


Дамян Дамянов за "Приказки колкото усмивка" на Джани Родари