Продължете към съдържанието

Показване на единичен резултат

Книги от Борис Жогов

Борис Жогов е роден през 1969 г. в София. Средното си образование получава в Националния класически лицей „Константин-Кирил Философ“, а висше – арабистика – завършва през 1997 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикува стихове в различни списания у нас, а през 2001 г. излиза първата му стихосбирка „Ритмувани пространства“. Втората му книга „Кръгопис“ е отпечатана през 2005 г., а третата – „Куплети“ – през 2006 г. Четвъртата му книга е озаглавена „Отново“. 

​Негови стихове в превод на арабски език са публикувани в някои от водещите литературни списания в Сирия и Кувейт. Има три издадени книги в Дамаск (Сирия) - два превода и една монография. Борис Жогов превежда поезия от и на арабски, гръцки и английски. Негови преводи са включени в много водещи български литературни издания.

През 1995 г. печели почетната награда с поема написана на арабски език в международен литературен конкурс, проведен в Ракка (Сирия). Негови произведения са включени в книгата „Съвременна българската литература“, издадена от Министерство на културата на Сирия през 1999 г., както и в антологията „Началото на века – най-нова българска поезия“, издание на Фондация „Ценности“ през 2001 г. ​Борис Жогов има множество публикации в сферата на арабистиката неоелинистиката, литературознанието, религията и др., като е участвал в редица научни конференции и конгреси в страната и чужбина. Борис Жогов е член на Управителния съвет и Секретар на Дружеството на неоелинистите в България. Учредител на Делфийски съвет – България и заместник-председател на комисията по литература. Учредител и член на УС на Българското полиглотско дружество. Член на Сдружението на българските писатели. Член на българския ПЕН Център.