Продължете към съдържанието

Показване на 2 резултата

Книги от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Любимият на милиони деца и възрастни по целия свят Антоан дьо Сент Екзюпери е роден на 29 юни 1900 в Марсилия, Франция. 

Младият Екзюпери прекарва детството си в замъка на Saint-Maurice-де-Rémens, заобиколен от сестри, лели, братовчеди и медицински сестри. Ранното си образование френския класик получава в йезуитски училища в Montgré и Le Mans, и католически интернат в Швейцария (1915-1917). Тъй като не успява на последния изпит преди университета в подготвителното училище, бъдещият френски класик се записва да учи архитектура. 

През 1921 г. Антоан започва работа като механик и се присъединява към френските ВВС в Страсбург. За първи път е летял със самолет през 1912 г - едва на 12-годишна възраст. 

Започва да пише в малък офис в Париж, след тежката раздяла с годеницата си, чието семейство не го одобрява.

Първият разказ на Екзюпери - "L'Aviateur" е публикуван през 1926 г. в литературното списание Le Navire d'Argent. Кариерата му се изтрелва нагоре, когато през 1928 г. става директор на дистанционното летище Cap Juby в Рио де Оро, Сахара. 

През този период, къщата, в която е живял е дървена и му се нагала да спи върху тънък сламеник. Пълното му уединение започва когато  пише "Малкият принц" и "Мъдростта на пясъците", описвайки любовта си към пустинята. 

Първият му роман, "Southern Mail" празнува смелостта на ранните пилоти, които летят на самите граници на безопасността, за да спечелят търговско предимство над железопътните и морски съперници. Друга история отразява провала в отношенията между автора с годеницата му.

Сент-Екзюпери се жени за вдовицата Consuelo Gómez Carillo през 1931 г., на която посвещава книгата за "Вятър,пясък и звезди". Книгата се появява през 1939 г. и печели наградата на Френската академия Grand Prix Du Roman и Националната награда Book в Съединените щати. 

Френският писател изчезва по време на полет за разузнаване над Средиземно море и Франция през юли 1944 г. И до ден днешен, книгите на Екзюпери продължават да се четат, а интересът към дълбочината на написаното от него непрекъснато се засилва.