Продължете към съдържанието

Алек Попов е носител на Голямата награда за цялостен принос в конкурса „Христо Г. Данов“

Лауреатът на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура в конкурса „Христо Г. Данов“ 2024 е  непрежалимият Алек Попов.

Отличието бе връчено посмъртно от министъра на културата Найден Тодоров на дъщеря му Александра Попова по време на церемония, която се проведе тази вечер в двора на къщата музей „Христо Г. Данов“.

Обичаният от поколения творец получава наградата ден след като му бе присъдена посмъртно и наградата  „Македонски книжовен Дедал“ за приноса му за сътрудничеството между писателите от България и Република Северна Македония.

Напуснал ни без време на 22 март 2024 г., Алек Попов все още е най-превежданият ни български автор, неоспорим майстор на сатирата, ироничен, но благороден разказвач на своето съвремие.

Неговите романи „Мисия Лондон“, „Мисия Туран“, дилогията за „Сестри Палавееви“, както и сборниците с разкази и есета са моралният компас, който насочва, опрощава и облагородява с разбиране и усмивка цялото ни съвремие.

Екипът на издателство „Сиелаискрено благодари за възможността да се докосне до творческия му гений и скърби заедно с близките му за ненавременната загуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *