Продължете към съдържанието

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

След като изненада читателите си с автобиографичния роман „Химия на шегата“, който през 2023 г. му донесе престижната награда за „Проза“ на „Портал Култура“, едно от най-забавните пера на българската литература – Михаил Вешим се завръща с нова доза книжен аналгин срещу махмурлука на сивото ежедневие.

Безгрижен като красиво юлско утро на брега на морето, в книжарниците вече ви очаква сборникът „Стари хипари и нови разкази“. В него сатирикът събира някои от най-обичаните си морски разкази и прибавя към тях осем нови истории, пропити със звън на китари, среднощни къпания и носталгията към едно вече отминало време.

В света на тези скитащи, хипарливи и невероятно смешни разкази, Михаил Вешим се превръща в „певец на българския къмпинг“ и кани читателите да станат част от безкрайния празник на младостта, морето и любовта към живота. А тя се усеща най-истинска в ранните часове на деня – там, на брега на Черно море, което все още не е застигнато от прегръдката на бетона, циментовите огради и хотелските исполини.

Сред страниците на този калейдоскопичен сборник с разкази като стъкълца, превърнали се в скъпоценни камъни от целувката на вълните, ще проблестят историите за Алфонсо, който носи лятото; за „Старецът и морето“ и созополския Хемингуей; за австрийския шпионин, който бележи първите стъпки на неизбежната промяна – вечни истории за бунт и див копнеж по свободата.

Като истински Омир, седнал на брега на морето с химикалка, взета назаем от карето белотаджии, Михаил Вешим опъва заслон срещу вълните на времето и запечатва в бутилка най-съкровените моменти от едни отминали години.

Истински лек срещу носталгията, „Стари хипари и нови разкази“ е литература с високо съдържание на блус, която трябва задължително да бъде четена под звуците на „Бийтълс“, „Стоунс“ и непременно – Георги Минчев и Васко Кръпката. И да бъде консумирана като студен джин-тоник на плажа – отговорно и с мярка!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *