Продължете към съдържанието

„Влюбих се в надеждата“ от Ланкали – книга, която разпилява сърцето на стотици дребни парченца

Разтърсващата и деликатна история на група неизлечимо болни тийнейджъри „Влюбих се в надеждата“ от младата френско-американска писателка с псевдоним Ланкали се превърна в един от първите литературни феномени във все по-нашумялата читателска платформа #BookTok, а първото издание на книгата продаде над 60 000 екземпляра за три месеца.

В духа на обичания от милиони книжни души роман на Джон Грийн – „Вината в нашите звезди“, „Влюбих се в надеждата“ излиза и на български език, за да разкъса читателските сърца на стотици дребни парченца, да ги разпилее по страниците си, а после отново да ги събере – във фина, поетична и жизнеутвърждаваща картина, изпълнена с любов и надежда.

„Помни, само защото звездите падат, не означава, че не си струва да им доверяваме желанията си.“

Сам, Съни, Нео и Кьор са затворници на жестоките си диагнози в безмилостния болничен пейзаж, откакто се помнят. Във вените на всеки един от тях тупти различна бомба под формата на неизлечима болест. Съни води жестока битка с въздуха. Нео създава собствени светове от инвалидната си количка. Кьор има в себе си толкова много любов, че сърцето му просто не може да я побере. А Сам се е зарекъл никога повече да не се влюбва, за да си спести поредната трагедия.

Сред болката и загубата, алчността на диагнозите им и тъмнината, която заплашва да ги погълне, четиримата намират общност и утеха един в друг. И подемат на бунт срещу съдбата, заричайки се да си вземат обратно всичко онова, което болестта им откраднала.

Когато към бандата непокорни бунтовници се присъединява и едно момиче с коса с цвят на лимони и слънца в очите, надеждата в сърцата им ще разцъфти с пристрастяваща сила. Всяко парченце обич и всяка глътка свобода ще заблестят по-силно и от най-красивите звезди в небето.

А един последен обир ще ги отведе далеч от това опустошено място. И ще отвори сърцата им за чудото на любовта, която събужда желанието за надежда.

Времето, болестта и смъртта са мрачни механици в сърцераздирателния роман на интернет сензацията Ланкали, чиято история се загнездва в гърдите на читателя и разцъфва с красотата и деликатността на най-прелестните диви цветя.

Болезнено поетична, опустошителна в категоричността си, но и изпълнена с фини нотки на сърцат хумор, „Влюбих се в надеждата“ е глътка свеж въздух, която да ни припомни, че най-мимолетните мигове крият най-голяма сила и обаяние. И че човек трябва да е готов да протегне дланта си и да им позволи да кацнат на нея.

 

Ланкали (@lancali) e псевдонимът, с който родената във Франция Лу-Андреа Калуърт е позната в социалните мрежи. Вдъхновен отчасти от собствената ѝ история и битка с хроничните заболявания „Влюбих се в надеждата“ е първият ѝ роман и една от първите книги, завладели читателската общност, която днес познаваме като #booktok.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *