Продължете към съдържанието

Д-р Ани Димитрова представи знаковото си издание „Президентът на Република България 1992 – 2017. Проблеми и перспективи“

Дни след появата на „Президентът на Република България 1992 – 2017.  Проблеми и перспективи“ от д-р Ани Димитрова в Национална художествена галерия се проведе официалната премиера на стойностното заглавие, което разкрива философията на президентската институция в системата на държавната власт в Република България. 

Сред специалните гости на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, конституционният съдия проф. Янаки Стоилов, бившите министри Крум Зарков и Драгомир Стойнев, изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД Веселин Тодоров.

Книгата обхваща период от двадесет и пет години и дейността на четирима президенти – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

„Държавният глава е този, който взаимодейства и с трите власти – законодателна , изпълнителна и съдебна. Президентът е лидер, който е способен, както да формулира, така и да отстоява цели“, сподели авторката на мащабното издание д-р Ани Димитрова и подчерта колко важно е разбирането ни за правомощията, проблемите и перспективите в президентската институция у нас. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че „тази книга излиза в един актуален момент, защото в ход са промени в Конституцията.“

„Най-голямата заслуга при създаването на Конституцията са добре дозираните правомощия. Цялостната архитектура на държавната власт може да бъде разбрана чрез президента“, сподели авторът на предговора към изданието – конституционният съдия проф. Янаки Стоилов и допълни, че „границата между политическо изследване и научен анализ е тънка и затова писането на подобна книга е трудно“

С видео интервю към събитието се включи и Президентът на Република България за 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев. Държавникът сподели, че „успех на президента се мери с този на обикновения човек“. 

Изследването на президентската институция от Ани Димитрова е многопланово, а неговият предмет попада в различни области на познанието – история, политология, емпирична социология. Авторът, без да е юрист, показва много добро познаване на правомощията на президента и техния характер според българската конституция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *