Продължете към съдържанието

Тодор Костадинов разказва за срещите си с редица популярни българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“

След романа „Софийско жителство“ и последвалия го след дълга творческа пауза сборник с разкази „Ничия. Трите начина на Мариана“, който стана носител на годишната награда на Съюза на писателите и националната награда „Стефан Фурнаджиев“ за 2023 г., писателят Тодор Костадинов се завръща с трета книга.

На пазара читателите вече могат да открият забележителното издание „Разкази против забрава. Анти-некролози“, в което Костадинов подрежда пъзел от весели и смешни, тъжни и трогателни, но до една напълно истински истории, свързани с живота на редица известни личности в България.

Сред спомените на автора ще срещнем имената на писателите Вера Мутафчиева, Давид Овадия, Добромир Тонев, Дончо Цончев, Красимир Дамянов, Любен Дилов, Николай Хайтов, Рашко Сугарев, Янко Станоев, а също и на исторически личности като Илия Минев и Петър Дертлиев.

„Думите и историите в книгата в никакъв случай не са мъртви, те продължават живота и наистина правят смъртта част от него“, пише редакторът на книгата Любен Дилов-син по повод този пъстър сборник от вълнуващи истории и портрети, който носи със себе си носталгия по невидяното и неизживяното.

В тези случки и епизоди, които свидетелстват за разбирането ни на едно вече отминало време, Тодор Костадинов омесва животите на изключителни за България личности и обикновени хора от своето собствено минало. А чувствителното перо на писателя ги прави част от една и съща историческа, артистична и човешка действителност, независимо от съдбовните завои в личните им истории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *