Продължете към съдържанието

Детската книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове

Как е започнал животът на Земята? Откъде са се появили всички животни? А хората? Това са само няколко от хилядите въпроси, които вълнуват малките деца, които тепърва с любопитство поглеждат на света около нас и стъпка по стъпка разгадават тайните му.

На помощ в тази толкова интересна и важна задача у нас излиза великолепното издание „Живот: Историята на Земята в стихове“ от британската писателка Ели Улард. Изпъстрена с приказните илюстрации на художничката Дориен Брауърс и в прелестния превод от поетесата Мария Донева, в щрих и стих книгата разказва на достъпен език за децата най-важното от историята на Земята.

Oт първите микроскопични организми, през динозаврите, ледниковите епохи и скока на еволюцията, лиричният текст на Ели Улард изящно съчетава разказ и наука и събужда удивление към света, в който живеем, обобщавайки развитието на живота на Земята.

Оживели в прекрасни илюстрации, на страниците на тази книга се разгръщат пъстроцветни динозаври, отдавна изчезнали мамути, дългоперести птици и незабележими за човешкото око микроорганизми.

Забавно и увлекателно разказана в рими, които Мария Донева майсторски прекроява на български език, „Живот: Историята на Земята в стихове“ запознава малчуганите с много факти за еволюцията на живота, за геологичната история на планетата, както и за проблемите, пред които в момента е изправено човечеството.

Вдъхновяващо, както за малките читатели, така и за техните родители, прелестното издание стимулира въображението, събужда интереса към науката и възпитава у децата любов към природата и чувство за отговорност към планетата Земя.

Защото заедно с формирането на Земята като планета, появата на Луната и първите планети, масовите измирания, предизвикани от вулкани и сблъсъци с астероиди, „Живот: Историята на Земята в стихове“ обръща внимание и на огромните вреди, които ние, хората, сме нанесли на природата и биоразнообразието ни.

В края на книжката е включена и накратко обобщена информация за развитието на живота на Земята още от преди повече от 4,5 милиарда години.

Изпълнена с любов и признателност към постиженията на човечеството, природата и магията на живота, който кипи с всичка сила на нашето малко райско кътче, „Живот: Историята на Земята в стихове“ припомня на малки и големи, че:

„Във безкрайния Космос тук сме си у дома,
на прекрасната,
синя, животворна,
ЗЕМЯ.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *