Продължете към съдържанието

„Дейзи Даркър“ от Алис Фини ще плени почитателите на Агата Кристи

С „Камък, ножица, хартия“ кралицата на сюжетните обрати Алис Фини дебютира на българския пазар и отвя почитателите на добрите трилъри със своя дълбок психологизъм и абсолютно непредвидимите си динамични обрати. Вторият ѝ роман, издаден у нас – „Понякога лъжа“, затвърди Фини като незаобиколим автор в жанра и любимка на родните читатели.

Докато чакаме сериалите, които Netflix (за „Камък, ножица, хартия“) и Warner Bros TV („Понякога лъжа“) разработват по двете книги, в книжарниците вече ни очаква още една мрачна и завладяваща история от британската писателка и журналистка в BBC – романът „Дейзи Даркър“.

Написана в най-добрите традиции на жанра като намигване към почитателите на книгите на Агата Кристи, „Дейзи Даркър“ е зловеща приказка, в която семейно събиране на изолиран остров се превръща в борба за оцеляване на живот и смърт. А единственият шанс за спасение се оказва настъпването на зората.

„Семействата са като отпечатъци от пръсти: няма два еднакви и всички те оставят своите следи.“

Дейзи Даркър е родена с дефектно сърце, но това никога не ѝ е пречело да обича семейството си въпреки всичките му недостатъци. Въпреки факта, че майка ѝ и сестрите ѝ сякаш винаги са предпочитали прогнозите на лекарите да се окажат верни и сърцето на Дейзи най-после да се откаже от битката за живота.

Израснала с пълното съзнание, че е най-малко любимото дете на родителите си, Дейзи открива най-много подкрепа и любов в компанията на баба си – ексцентрична и саможива авторка на детски книжки със значително богатство зад гърба си. Именно това богатство събира семейство Даркър заедно за пръв път от години в навечерието на Хелоуин по случай 80-ия юбилей на възрастната жена.

Готическото имение „Морско стъкло“ се оказва твърде тясно, за да побере тайните и неприязънта, които всички присъстващи с години трупат един към друг. Още повече, че когато приливът и бурята настъпват, семейство Даркър се оказват откъснати от света за цели осем часа.

А точно в полунощ Дейзи и роднините ѝ откриват трупа на баба ѝ, като никой не подозира, че след час още някой ще последва възрастната жена в отвъдното.

В гоблена на взаимоотношенията на семейство Даркър открай време има твърде много разнищили се нишки, някои от които се оказват смъртоносни за проследяване. Преследвани от дебнещ убиец, всички ще трябва да се изправят срещу миналото си, ако искат да преживеят до сутринта.

С пленяваща атмосфера, която откъсва читателите от реалността и ги затваря в зловещото имение заедно с многопластовите герои на Алис Фини, „Дейзи Даркър“ е умен, заплетен и поглъщащ трилър. А ако сме научили нещо от предишните книги на авторката – то е, че никога не бива да се доверяваме на подвеждащите ѝ сюжетни обрати, защото не се знае какъв ще бъде последният.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *