Продължете към съдържанието

Класиката „Брулени хълмове“ с ново издание

В ново библиофилско издание като част от поредицата вечни класики с логото на издателство „Сиела“ („Малки жени“, „Гордост и предразсъдъци“, „Джейн Еър“) на пазара в брилянтния превод на Мария Чайлд излезе шедьовърът „Брулени хълмове“ от бунтарката и икона на ранния феминизъм – Емили Бронте.

Когато английската писателка публикува за пръв път книгата си през 1847 г., нищо не подсказва, че единственият ѝ роман, излязъл година преди ненавременната ѝ смърт само на тридесет години, ще се превърне в култова класика през вековете.

Повече от 175 години по-късно Емили Бронте е считана за една от „кралиците на английската литература“, редом със сестра ѝ Шарлот Бронте и Джейн Остин. А диаболичната любовна история в „Брулени хълмове“ е почти толкова емблематична за световната поп култура, колкото шекспировите Ромео и Жулиета.

„Не знам от какво са направени душите ни, но неговата и моята са еднакви…“

Когато господин Ърншоу прибира скитащото се из улиците на Ливърпул дете с чудатото име Хийтклиф в имението „Брулени хълмове“, не подозира, че поставя началото на поредица от събития, които ще доведат до прекършени сърца, смърт и разруха.

Израснал като част от семейството заедно с децата на Ърншоу Хиндли и Катрин, след смъртта на покровителя си Хийтклиф се оказва в съвсем различно положение. Унижаван и тормозен от новия господар на имението, отхвърлен от любимата си Кати, която избира да се омъжи за далеч по-заможен кандидат с благороден произход, младият мъж напуска имението и изчезва безследно.

А когато се завръща години по-късно като богат и изискан мъж, Хийтклиф канализира цялата си безпощадна любов към Катрин и я превръща в маниакална жажда за мъст. Мъст, която ще обладае и последните късчета, останали от човешкото му сърце, и ще изпепели всичко по пътя си.

Шокиращ и гротескен, мрачен, поетичен и ветровит като дивите йоркширски тресавища, в чиито студени обятия се развива действието, „Брулени хълмове“ е един от най-суровите и готически романи от английския канон, който е почти толкова загадъчен и енигматичен, колкото и самата Емили Бронте, за чийто живот е до днес е достигнала оскъдна информация.

Осветяващ най-тъмните дълбини на човешката душа, шедьовърът на Емили Бронте се превръща в един от най-великите романи за страстта, писани някога, вдъхновение за милиони читатели по света и за иконични писатели като Вирджиния Улф и Ърнест Хемингуей.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *