Продължете към съдържанието

Учен биолог разкрива тайните на дълголетието в сензационното изследване „Без възраст“

Еликсирът на вечната младост, тайната на дълголетието и крепкото здраве са едни от темите, вълнуващи човечеството от хилядолетия. И докато броят на столетниците нараства значително през последните десетилетия, това не означава и по-добър и здрав живот – напротив, качеството на живот с напредването на възрастта се влошава рязко.

Могат ли обаче постиженията на науката да спрат стрелките на часовника и да „замразят“ процесите на стареене?

В приносното издание „Без възраст“ изтъкнатият биолог и физик д-р Андрю Стийл обобщава с неустоимо чувство за хумор всички най-нови открития в медицината и биологията, свързани с темата, и посочва конкретни експериментални терапии, които ще доведат до коренни промени в разбиранията ни за остаряването и навярно ще предизвикат революционни промени в начина на живот на бъдещите общества.

Младият учен ще представи изданието в рамките на Софийски фестивал на науката, където на 13 май от 14:30 до 15:30 ч. в Зала 42 на Тех Парк-София ще разкаже малко по-подробно за книгата и ще повдигне завесата над смайващата наука биогерентология.

Базирайки се на редица проучвания, собствения си опит и различни източници специалистът прави оптимистична прогноза ще доживеят ли съвременните хора до революционните години, в които факторът стареене ще бъде елиминиран напълно. Той проследява неговата история, различните аспекти на този процес, как се заражда биогерентологията, какви са последните изследвания в областта.

На достъпен език Стийл обяснява кои са най-точните биомаркери, с които може да бъде проследено стареенето, кои са предизвикателствата пред клиничните проучвания. Не спестява и полезни съвети как да увеличим максимално личните си шансове за забавяне на стареенето и какво трябва да направят обществата и правителствата, за да се случи биомедицинската революция възможно най-скоро.

С много чувство за хумор, огромно количество любопитна и полезна информация, както и немалко вълнуващи и куриозни истории, „Без възраст“ кани човечеството на предизвикателно приключение към по-дълъг, по-пълноценен и по-щастлив живот.

Д-р Андрю Стийл е специалист по изчислителна биология. Той е научен сътрудник в института „Франсис Крик“ в Лондон, който използва компютри, за да декодира човешката ДНК и да разгадае тайните, скрити в някои от най-големите бази данни на съвременната биология. Има и докторска степен по физика от Оксфордския университет, където използва ускорители на части­ци, за да вникне в принципите на магнетизма и свръхпроводимост­та. Преходът от физика към биология настъпва, когато осъзнава, че стареенето е основна причина за човешкото страдание, и решава да стори нещо по въпроса. Има публикации и участия в Guardian, Sky News, The One Show, Impossible Engineering и Through the Wormhole на Discovery, както и Inside Science и Newshour на BBC Radio 4.

„Пишейки с ентусиазма на Бил Брайсън и с техническите познания на учен, Стийл ни дава шанс да разберем какво можем да очакваме в тази изключителна епоха, в която областта на „големите данни“ среща областта на биологията.“

– The Independent

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *