Продължете към съдържанието

Известният театрален критик и преводач Джон Фридман пристига в Българи, за да представи „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“

Едно от най-знаменитите и гениални имена на театралната сцена – руският режисьор Кама Гинкас – и уважаваният критик и преводач Джон Фридман се срещат на страниците на приносното издание „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“.

Техният дълбок и докосващ диалог, посветен на театъра и неговата роля на дом, на „оби­талище с характер и аура, което те притегля в себе си”, е придружен от аналитичния и вдъхновяващ предговор на българския режисьор Явор Гърдев. Книгата излиза благодарение на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ (istfestbg) и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Задължителното за всеки студент, театрал и ценител на сценичните изкуства издание ще бъде официално представено на  21 март от 17:30 ч. във Vivacom Art Hall Oborishte 5, когато самите Джон Фридман и Явор Гърдев ще разходят публиката из думите на театралното гуру, посветени на рисковете, смелостта и изискванията в театъра.

Гинкас, Фридман и Гърдев са били част от журито на международния форум за дипломни спектакли „Данаил Чирпански“. Мисията на фестивала е да създава среда, която провокира обмен на идеи, опит и театрални практики. МСТФ е създаден в памет на младия актьор Данаил Чирпански и носи не само името му, но и неговата страст към театъра, която се предава на студентите от цял свят.

„Провокирайки театъра“ разкрива с размах есенцията на уникалната визия, която Гинкас разработва, вдъхновен от руския авангард – визия, преплитаща смешното и ужасното и която създава „силен, много личен театър, който нанася юмручен удар право в слънчевия сплит на зрителя.“

От  невероятната съдба на самия Кама Гинкас – един руски режисьор от Литва с еврейски акцент –  до изследването на патологията на актьора, на онази „жива плът“, която сбъдва творческото въображение, в този разговор няма да откриете строги програми с „първо“, „второ“, „трето“, нито шаблонни схеми за по­следователи.

Следвайки разгорещените диалози между двамата големи мислители, скоковете на фантазията им и лъкатушните отклонения от темите, читателят ще усети  между страниците неоспоримото присъствие на майстор творец, който напълно осъзнава своята роля в мизансцена на световното културно наследство.

В изданието са поместени редица фотографии и около тридесет и пет часа интервюта, записани през 2000 г., в които критикът среща гуруто – един режисьор, посветил над 30 години от живота си „да прави нещата пра­вилно“, без непременно това да означава последователност и липса на противоречия.

Безкомпромисна и откровена,  „Провокирайки театъра“ е шеметна хроника на живота на един изключителен човек на изкуството, но и съвременен поглед към изкуството като цяло. Изкуството, което оцелява въпреки пипалата на времето, в което се ражда.

 

 „Вярата на тези хора в смисъла и мисията на театъра беше и си остана непоклатима. Те бяха и останаха най-лоялните му жреци. С двама от тях ще се срещнете в тази книга.“

Явор Гърдев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *