Продължете към съдържанието

Захари Карабашлиев получи наградата за „Най-четена книга на 2022 г.“ на Столична библиотека

Романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев беше отличен като най-четената книга за 2022 г. в осмото връчване на Годишни награди на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели. Официалната церемония по награждаването се състоя на 17 януари 2023 г.

Това е поредно отличие за дистопичния роман на Карабашлиев, който оживя и на театралната сцена в едноименната постановка на Явор Гърдев за Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и донесе на актьора Владимир Карамазов награда „Икар“ за Водеща мъжка роля.

През 2022 г. „Опашката“ стана носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“, и на пластиката „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 г. Романът получи и I награда в категория „Проза“ на годишните награди на „Портал Култура“.

В тазгодишното издание на Годишни награди на Столична библиотека бяха раздадени отличия в шест различни категории: Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и Медии, популяризирали дейността на библиотеката. А изборът на най-четените съвременни автори на българска литература беше направен от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

Сред най-четените български автори на най-голямата публична библиотека в България се нареждат още: Георги Господинов, Теодора Димова, Алек Попов, проф. Вили Лилков, Здравка Евтимова, Иван Михалев, Юлия Спиридонова, Милен Хальов, Петя Александрова и др.

Организаторите от Столична библиотека посочиха, че читателите, посетили библиотеката през 2022 г., са се увеличили с 18 600 души, като днес читателската им аудитория надхвърля 81 хиляди души, а заетите книги отбелязват рекордните 530 хиляди бройки. 63% от посетителите на библиотеката са млади хора на възраст под 28 години.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *