Продължете към съдържанието

Михаил Вешим представи автобиографичния си роман „Химия на шегата“ по време на Софийски международен литературен фестивал

Писателят сатирик Михаил Вешим успява да открие комичното във всяка една ситуация и да превърне смеха не само в професия, но и в най-голямото призвание на живота си.

За вируса на хумора, с който се е заразил още от дете и така и не се е излекувал и до днес, разказа самият той на представянето на автобиографичния си роман „Химия на шегата“ на 7 декември по време на Х Софийски международен литературен фестивал.

Мраморното фоайе на НДК събра многобройна публика от почитатели на хумориста, който ги разведе по пътеката на миналото, осеяна с много „завои на мисълта“ и любопитни истории от кухнята на вестник „Стършел“, където Вешим твори вече 40 години.

Негов помощник в навигацията из спомените, химията на шегата и алхимията на живота по време на събитието бе журналистът Даниел Ненчев. Той беше подбрал за присъстващите любопитни откъси от „Химия на шегата“, които да ги въведат не само в личните спомени на писателя, но и в историята за шегите на времето и промените, на които е станал свидетел през дългата си кариера.

С присъщото си умение никога да не се взема насериозно Михаил Вешим разказа повече за творческия си път, за събитията и за личностите, които са го превърнали в писателя, който е днес.

„Понеже разказвам за хора, които са ми оказали влияние, най-голямо влияние ми е оказал Радой (Ралин). Той беше за нас инфлуенсър, както сега е модерно да се казва. Ние го следвахме – в буквалния смисъл на думата, ходехме след него да ни каже нещо, а той постоянно ръсеше афоризми. Бяхме омагьосани от този човек“, сподели Вешим.

Той обърна внимание и на многобройните лица на сатирата, която освен да забавлява читателите, има и задачата да отразява обществените вълнения. „Когато си фейлетонист, винаги имаш някаква обществена кауза. Това е сериозната страна на въпроса.” 

„А иначе работата в „Стършел“ ме научи на нещо, което е много важно за мен. – да виждам смешното, да забелязвам парадоксите. Някои неща, които обикновеният човек ще отмине и няма да им обърне внимание, на мен ми правят впечатление; търся как могат да бъдат написани“, подчерта той.

А Даниел Ненчев допълни: „Мишо е запазил през годините чувството си за справедливост, за реакция спрямо обществените безумия“ и отбеляза, че това ясно си личи и в автобиографичния му роман „Химия на шегата“, който е запечатал в себе си абсурдите на времето.

 

 

Първият досег на Михаил Вешим с магията на думите, които, подредени по правилния начин, предизвикват истинска химична реакция; уроците, които е научил от баща си – големия писател Георги Мишев; хилядите изписани страници, които му доказват, че „писането е занимание самотно“ – всички тези житейски истории оживяват, разказани през призмата на многоцветната „Химия на шегата“.

Вградена в разказа за живота на писателя, читателите ще открият и вратичка към историята на 75-годишния вестник „Стършел“ и майсторите на хумора като Радой Ралин, Георги Друмев, Мирон Иванов, Петър Незнакомов, които творят в редакцията му през годините и изграждат облика на българската сатира.

Как се е зародила идеята за романа „Английският съсед“, вдъхновил популярния български телевизионен сериал? Какво е значението зад псевдонима „Вешим“? Какво е било участието на сатириците в рушенето на тоталитарната система?

Нишките на всички тези въпроси се преплитат в автобиографичния роман на Михаил Вешим „Химия на шегата“, рисувайки портрета на един творец, останал верен на себе си, на своето любопитство и на най-точния си компас в живота – хумора. Защото, както казва великият Чаплин: „Не успях да оправя света, но успях да го разсмея!“

А това понякога е повече от достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *