Продължете към съдържанието

Най-обичаната творба на Шарлот Бронте излиза в ново издание

За да зарадва влюбените в думите на британската писателка Шарлот Бронте и да докосне поколения нови читатели, на български език излиза ново луксозно издание на обичания роман „Джейн Еър“ – в брилянтния превод на Мария Чайлд.

Малко са книгите, оставили толкова ясна следа в историята, колкото безсмъртната класика от XIX век, сред чиито страници се ражда един от най-ярките и силни женски персонажи, познат от световната проза.

Издадена за пръв път през 1847 г. под мъжки псевдоним и станала обект на десетки екранизации през годините, „Джейн Еър“ революционилизира художествената литература, превръщайки се в много повече от любовен роман.

„Не съм птичка и не съм оплетена в никаква мрежа. Аз съм свободно човешко същество с независима воля.“

Израснала като сираче в дома на коравосърдечната си леля, където е подложена на постоянния психически и физически тормоз от братовчедите си, Джейн Еър още от малка много добре знае, че животът ѝ е несправедлив.

Захвърлена от един ад в мрачните дебри на друг, Джейн е изпратена в пансиона за сираци „Лоуд“, из чиито готически коридори тя отблизо опознава нищетата и жестокостта, надменността и грозотата. Но и започва да развива вродения си интелект и борбената си натура.

Когато пораства достатъчно, за да може да си позволи завинаги да остави „Лоуд“ зад гърба си, Джейн поема по света в търсене на своето място в него. И така се оказва назначена като гувернантка в имението „Торнфийлд“, където я очаква първа среща с любовта в лицето на загадъчния собственик – господин Рочестър.

Но под покрива на имението „Торнфийлд“ са скрити дълго пазени мрачни тайни, които съвсем скоро ще излязат наяве и ще изправят Джейн пред най-трудния кръстопът, където най-верен компас може да бъде единствено сърцето ѝ.

Олицетворение на бунта и порива към свобода, „Джейн Еър“ е книга за женската борбеност, непоколебимата вяра и силата на духа и в най-мрачните мигове, през които човешката душа преминава.

Определяна от световната критика като „първия историк на човешкото съзнание“ и литературен родоначалник на писатели като Джойс и Пруст, Шарлот Бронте създава безапелационен литературен шедьовър, изпреварил времето си с години, който задължително трябва да присъства във всяка читателска библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *