Продължете към съдържанието

В Световната седмица на кърменето четем откъс от „Всичко за кърменето“ на Христина Янева – Хедра

Всяка година между 1 и 7 август в повече от 120 страни се отбелязва Световната седмица на кърменето, чиято цел е да подчертае неговото значение, да насърчи популяризирането му и да доведе до подобряване на здравето на бебетата и майките по целия свят.

От издателство „Сиела“ отбелязваме инициативата, подкрепена от СЗО и УНИЦЕФ, като си припомняме безценния наръчник „Всичко за кърменето“ от сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева – Хедра, който се превърна в книга спасител в борбата с кърменето за хиляди млади и бъдещи майки у нас.

Написано по увлекателен и непретенциозен начин, изданието дава изчерпателни съвети дали е необходимо родилките да се изцеждат след всяко кърмене, дали се дава вода на вече накърменото дете, както и за следващия етап – захранването на кърменото бебе. Авторката коментира още дохранването и отбиването, като предлага и решения за справяне с трудностите – например незасукващо бебе, разранени гърди, прекалено наддаване или пък некачване на тегло при детето и други.

В края на тази важна седмица ви предлагаме откъс от „Всичко за кърменето“:

 

АКО НАЧАЛОТО НА КЪРМЕНЕТО НЕ СЕ СЛУЧИ ИДЕАЛНО

Не бързайте да се тревожите – за щастие, кърменето е създадено като доста устойчив процес, защото от него зависи оцеляването на детето. Обичайно началните пречки са преодолими и може да се поправят, ако се действа навреме и по подходящ начин. 

Ако по някаква причина сте разделени от бебето си за повече от 6 часа след раждането, е важно да започнете изцеждане в първия момент, в който се сетите за това (т.е. някъде след като стресът от раждането поотмине, съвземате се от упойката и сте провели телефонните разговори с всички важни хора). Знам, че точно в този момент след раждането с всичкия съпътстващ дискомфорт и умора хич не ви е до полагане на физически усилия – но, за щастие, няма да е нужно дори да ставате от леглото! 

Това, което можете да направите, е както си лежите, да започнете леко да стимулирате гърдите както при цедене на ръка. Представете си, че ареолата е като циферблата на часовник, като 12 часът „гледа“ към вас, а 6 часът е надолу към пъпа. А сега подхванете гърдата така, че палецът ви да е отгоре на 12 часа, пръстите отдолу на 6 часа, притиснете навътре към гръдния кош и след това почнете кратко и ритмично да притискате захванатата част от гърдата между пръстите си. При тази манипулация може да започне да изтичат капки коластра – а може и да няма никакъв видим резултат. В този момент това не е особено важно – много често и бебетата не са особено умели при първите кърмения, така че организмът ви е подготвен за това. Обаче той все пак очаква нещо да се случва – при нормалния ход на нещата бебето щеше да е при вас и да суче често. Затова целта ни е на всеки 2-3 часа да подаваме към мозъка сигнал, че има интерес към производство на мляко, затова, ако обича, да поддържа високи нивата на хормоните, така че за бебето да има достатъчно, когато вече се озове при вас. 

Ако последвате масовия съвет, даван в нашите болници, да започнете да се изцеждате чак когато гърдите се втвърдят при слизането на кърмата на 3-4 ден, за съжаление, нивата на хормоните, които отговарят за производството на мляко, спадат до нива на небременна и некърмеща жена. Млякото все пак ще тръгне, дори да не пипнете гърдите по време на раздялата с бебето – но е възможно да имате затруднения с количеството кърма в първите седмици (а понякога и дългосрочно). Много по-трудно е да се борите да повишите нивата на хормоните до нормалните стойности за кърмачка, ако веднъж са спаднали – затова е по-добре да вложите необходимото усилие в началото просто да ги поддържате. Това е от критична важност особено при преждевременно раждане и раждане на близнаци, където всеки милилитър отгоре е от огромно значение. Този подход обаче може да ви спести много тревоги и труд дори в ситуациите, когато имате едно родено на термин детенце, но по някаква причина сте били разделени в първите дни. 

А когато бебето най-сетне се озове в прегръдките ви, просто го сложете да лежи голичко по памперс между голите ви гърди – точно както би се случило веднага след раждането. То може да стигне до гърдите самичко и да ви изненада, като засуче, все едно само това е правило досега – а може и да не се случи нищо от това, поне първоначално. Контактът кожа до кожа с вас обаче е идеалният начин да възстановите дълбоката физическа връзка, която сте имали за деветте месеца в утробата, и да изтриете част от стреса на раздялата както за бебето, така и за вас. Дори да не се случи кърмене при първия опит, времето, прекарано кожа до кожа, стимулира рефлексите на бебето за сучене, създава му подходяща нагласа и ще му помогне по-лесно да се научи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *