Продължете към съдържанието

Холи Блек за „Книга на нощта” – ексклузивно интервю + въпроси & отговори

Откакто Холи Блек спечели сърцата ни с „Хрониките на Спайдъруик“, а после ги завладя окончателно с „Жестокият принц“ си мечтаем за този момент. Да можем да ви поканим в история, написана от нея и която се появява с логото на издателство „Сиела“.

Който казва, че мечтите не се сбъдват, значи не е чакал достатъчно. Защото „Книга на нощта“ вече може да бъде открита на български език, при това в цели две издания с два бонуса за всеки вкус – допълнителна глава с предистория (в изданието с твърда корица) или с две допълнителни приказки (във варианта с меки корици).

И така… добре дошли в света на мрачниците! Свят, в който сянката е най-ценната стока, която може да бъде разменяна… или открадната. Свят, изпълнен с мистериозни убийства и с магия… Много магия!

Но преди да попаднете из страниците на първия ѝ роман за възрастни, може би ще е добре да се запознаете със самата Холи, която отговаря на няколко блиц въпроса за себе си в един разговор, в който присъстват дракони и (!) канелена захар.

Какво беше вдъхновението за „Книга на нощта”?

Магията на сенките привлече вниманието ми поради няколко причини. Веднъж попаднах на филм, в който различни хора разказваха за свръхестествените събития, на които те или техни роднини са били свидетели.

Една жена разказваше, че се е събудила на хълм, където, предполагам, е била задрямала. И там, на фона на живописната обстановка, имало малко човече, което режело сянката ѝ с ножица. 

Жената имала силното усещане, че нещо ужасно ще се случи, ако загуби сянката си, но когато се събудила, човечето било избягало. Бях истински впечатлена от тази история.

Друг път, докато се прибирахме със сина ми, той беше много заинтригуван от това как сянката му се удължава, как се скъсява и раздвоява. Помислих си, че има нещо много интересно, и същевременно наистина зловещо, в това колко вълшебна изглежда сянката ни.

Също така, във всеки от нас е заложена сянка (по Юнг) или  идеята, че има част от нашето съзнание, която не познаваме. Като цяло, разсъждавайки по тази тема, ми се стори, че тя има много пластове, които изглеждат като истинска магия. А това е любимата ми магическа система, върху която започвам да градя история.

Блиц въпроси и отговори с Холи Блек

Чай или кафе?

Х.Б.: Кафе, при всички положения кафе. 

Enemies to lovers* или fake dating? 

Х. Б.: Enemies to lovers. Не мисля, че някога съм писала за фалшиви връзки. 

Международна конспирация или мръсни тайни в малко градче?

Х. Б.: Труден избор, но мисля, че ще заложа на мръсни тайни в малко градче. 

Ранно пиле или нощна птица?

Х. Б.: Определено нощна птица.

Готин книгоразделител, каквото намериш под ръка или подгънато ъгълче на страницата? 

Х. Б.: Това е посрамващ ме отговор, но подгънато ъгълче на страницата. 

От кое магическо същество би станал добър домашен любимец?

Х. Б.: Мисля, че бих искала…не знам, може би дракон. Малко драконче? Аз вече си имам един малък дракон… Да притежавам безкосместа котка е като да имам малък демон и  всеки ден се разкайвам за постъпката си, така че може би… Може би този път ще избера малък дракон… Въпреки че да имаш домашен любимец с крила определено не звучи като добра идея. 

Палачинки или гофрети?

Х. Б.: Пържени филийки. С канелена захар!

Ролята, която би избрала ако участваше в обир? 

Х. Б.: Не съм убедена, че имам специфичните умения за която и да е роля, но мога да кажа, че винаги най-много съм харесвала този, който забаламосва жертвите. 

*Enemies to lovers – в този и следващия въпрос става дума за класически сюжетни похвати, популярни в жанровата литература. Използват се толкова често, че вече са се превърнали в своеобразни поджанрове. – Б. пр. 

 

Източник:  Tor/Forge Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *