Продължете към съдържанието

Премиера на „Хората на Путин“от Катрин Белтън

Oще със самото си излизане на бълхарски език книгата „Хората на Путин“ от журналистката и бивш кореспондент в Москва Катрин Белтън, в която тя документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната система от страна на Владимир Путин и неговите колеги и приближени,  се превърна в абсолютен бестселър. Първият тираж на изданието е почти изчерпан, вече е подготвен втори, а  лошото време не спря желаещите да присъстват на премиерата на изданието, състояла се на 10 юни (петък) в Литературен клуб Перото.

Участници в събитието бяха проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов и създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов, а модератор на разговора беше журналистът Асен Григоров.

„„Хората на Путин“ е журналистическа книга с елементи на историческа такава. Разликата, както знаем между история и журналистика е, че историята е разказ за вече станалото. Докато журналистиката е разказ за ставащото докато то става и затова може да му повлияе“,изтъкна доц. Георги Лозанов и добави: „Когато на дъното на човешката личност не стои абсолютната норма „не убивай“, оттам нататък това е безмилостен човешки екземпляр. И когато в такъв човешки екземпляр попадне власт, и то без контролна, започва една поредица от разрушения. Тази книга фактически представя огромните разрушения и поглъщания, които представляват властта на Путин.

 Проф. Тодор Тагарев добави, че образът на руския президент се „изчиства“ чрез интервютата, разследванията и личните наблюдения на авторката, описани в изданието. „Нещо, което Путин сам заяви много ясно в последните години, но авторката много по-рано е уловила е, че за него най-голямата трагедия на XX век е разпадането на Съветския съюз. В изданието Катрин Белтън споменава и вкоренена параноя и липса на емпатия в Путин като човек“.
Свилен Спасов, създателят на поредицата „Власт и отговорност“, част от която е и книгата на Белтън, разказа малко повече за съдбата на книгата и изтъкна, че българският е третият превод в свера: „Книгата излиза през април месец 2020 г. Моят първи разговор с Катрин Белтън беше есента 2020 г. по скайп. И тя се развълнува, че след Великобритания и САЩ, това е третата държава, в която се издава нейната книга“.
Спасов допълни, че срещу журналистката се водят дела заради написаното в „Хората на Путин“ и изтъкна, че такива срещи и книги са сигнал, че е време обществото ни да спре да се снишава. Защото снишеният човек е изгубен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.