Продължете към съдържанието

„Жива“ от Ина Ясипова – българка, живееща в Австралия, улавя скритата душа на България в дебютния си роман

С аромат на пресен билков чай, топъл като домашно огнище и носещ магията на на българските планини на книжния пазар излиза дебютният роман „Жива“ от Ина Ясипова – история за истински важните корени на всеки българин, за семейството и любовта, за традициите и утехата.

Книга за болката, която ни настига, колкото и надалеч да бягаме от нея. За празнотите в сърцето, които чакат да бъдат запълнени. За истинската България, скрита в забравените селца и в думите на мъдрите стари. История, която макар и написана в далечна Австралия, ни води право у дома – където се чувстваме най-живи.

Погълната от невъобразима самота и безнадеждност след като губи родителите си, Яна решава да избяга на другия край на света – в Австралия, в отчаяно търсене на утеха за разбитото си сърце.

Младата жена не успява да я намери в поредицата от краткотрайни афери и въздишки, които сякаш ѝ носят само още празнота. Не я открива и във високоплатената си позиция в една от уважаваните банки в страната, която извоюва с много труд, жертви и амбиция.

Дори когато получава всичко, за което човек може да мечтае – в лицето на съпруга си милионер, с когото пътува по света, посещавайки най-скъпите хотели и курорти, дълбоко в себе си Яна знае, че нещо в нея липсва.

Решена да открие лек за душата си и отново да се върне към истината в сърцето си, Яна решава да поеме назад – към миналото и към корените, които толкова дълги години е опитвала да изтръгне от себе си.

Следвайки необяснимите пътища на съдбата, на които скоро ще се научи да се доверява напълно, младата жена се оказва в почти обезлюденото село на покойната си баба – Елици.

Магично място, на което времето сякаш тече по различен начин. Където някаква особена сила омайва душите и кара кръвта да кипи. А в старите каменни къщи ехтят отдавна забравени истории за душата на България – човек трябва само да има сърце да ги чуе.

Из калдъръмените улици на село Елици Яна ще открие простичката, но смайваща красота на малките неща. Ще открие тайни и мъдрости, които само такива места носят. И една неочаквана вековна мистерия от българската история, която чака да бъде разкрита.

Ина Ясипова създава проницателен разказ, който ни приканва да забавим темпото и да усетим истинския вкус на живота – бавно и на малки глътки.

Кратък, смел и емоционален, „Жива“ е дебют, който завладява душите и заявява появата на нов глас на българската литературна сцена. Роман, който лекува всяка болка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *