Продължете към съдържанието

Кои са „Победителите“ в грандиозния завършек на „Бьорнстад“от Фредрик Бакман?

Още с появата си през 2017 г. разтърсващият роман „Бьорнстад“ от шведския писател Фредрик Бакман се превърна в истински феномен у нас. Спечелила обичта на хиляди читатели, първата книга привлече вниманието и на стрийминг гиганта HBO Маx, който засне едноименен минисериал. Последвалата втора книга –  „Ние срещу всички“ – затвърди мястото на автора като едно от най-обичаните литературни имена по света.

Сега настъпва времето за „Победителите“ – заключителната и дълбоко затрогваща история на малкото хокейно градче на големите мечти.

Добре дошли отново в Бьорнстад. Тук все още едно нещо обединява жителите му – хокеят. Но днес градът празнува живота на един човек. А друг остава забравен…

Изминали са две години от събитията, които разтърсиха Града на Мечките. Събития, които никой не иска да си спомня. Всички искат да продължат напред, но има нещо в този край на гората, което не спира да им пречи.

Докато жителите на Бьорнстад се изправят срещу призраците на миналото, стари вражди се зараждат наново, а на хоризонта се задават големи промени. Някой се завръща у дома след дълго отсъствие. Някой ще умре. Някой ще се влюби, някой ще се опита да оправи брака си, а някой ще направи всичко, за да спаси децата си. Някой ще се подчини на вика на омразата, някой ще се бие. Някой ще грабне огнестрелно оръжие и ще се отправи към хокейната зала.

Не всичко, за което градът се е борил толкова ожесточено, ще оцелее. Не всички, които обичаме, ще имат късмета да остареят. Защото Бьорнстад носи мъка в сърцето си и насилие във въздуха – и неговата приказка няма как да завърши щастливо.

Ако някой иска наистина да разбере това интригуващо място, трябва първо да се вгледа във връзките между жителите му. Невидимите нишки на отношенията им, лоялността и вината, приятелите и съотборниците, хокея и любовта. Какво значи едно семейство? Един хокеен клуб? Една общност? Отговорът: всичко.

С неподражаемия си стил Фредрик Бакман за пореден път преплита общочовешките теми за победата, загубата и прошката в болезнена, но жизнеутвърждаваща сага за човещината, която ще разбие сърцето на читателя още с първите си страници. Само за да го събере отново по-късно така, както само обичаният шведски писател умее.

Мащабен, емоционален и непредвидим,  „Победителите“ е блестящият завършек на любимата трилогия, която сякаш поне за миг заглажда големите кръпки неразбирателство, осеяли света, и напомня – всеки живот е необикновен и всички сме свързани в едно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *