Продължете към съдържанието

Огромен интерес към премиерата на романа „Опашката” от Захари Карабашлиев

Сред кадифето от червени завеси, приглушена светлина и тиха музика голямата сцена на Младежки театър „Николай Бинев“ приветства един от най-знаковите романи на 2021 г.  – „Опашката” от Захари Карабашлиев.

Премиерата на изданието се състоя на 11 април 2022 г. – почти година след появата му на пазара. Въпреки това стотици читатели уважиха събитието, сред които писатели и автори като Теодора Димова, Здравка Ефтимова, Момчил Николов, Пламен Дойнов, Амелия Личева, Дария Карапеткова Mирела Иванова, Марияна Мелнишка, Асен Агов, проф. Вили Лилков, рекламиста Радослав Бимбалов, новия директор на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев, студенти и др.

 

Минути след 19:00 ч. великолепните актьори Владимир Карамазов и Бориса Сарафова откриха вечерта като потопиха многобройната публика в атмосферата на едноименната пиес

а на Явор Гърдев, която донесе на Владимир Карамазов „Икар“ за главна мъжка роля.

Модераторът на събитието  журналистът Георги Милков сподели, че за него: „Всеки, който прочете книгата, ще види, че опашката не е просто един рудиментарен орган. Това е една много сложна концепция, в която се включват нашите страхове, комплекси, това, което искаме да махнем от нас, но всъщност то е  някъде дълбоко в нас и стои като рудиментарен орган, като апендикс, само че понякога се вижда“.

На въпроса на Георги Милков какво е провокирало писателя да създаде историята, Захари Карабашлиев отговори, че идеята се е появила една вечер, докато се прибират от театър със съпругата си Вера. По думите му след вълнуващото представление двамата говорят дълго и в един момент се появява въпросът „Какво, ако тя има опашка?“:

„Генезисът на този роман е наистина драматургичен. Той е тръгнал от сцената – по някакъв начин беше заченат в театър и изключително много се радвам, че намери своята реализация на сцената“, каза писателят.

В пророческия роман, който Карабашлиев започва преди 9 години, през страната и света преминава вълна от безредици, всеобщото недоволство изглежда е достигнало критична точка, а с наближаването на президентските избори напрежението между власт и гражданско общество нараства. А пандемията, пред която човешката цивилизация беше изправена през 2020-ра, насочи разговора в друга насока – как тази извънредна ситуация – може да бъде използвана от хората, домогващи се до механизмите на властта. И как информационната война се превръща в решаващ фактор за изборите, които правим.

На въпроса от публиката къде се размива границата между добро и зло, писателят отвърна, че този избор е „дестилиран през мисленото и моралните категории на всеки човек, зависи от неговия морален компас.

„И все пак промяната е дълбоко лично дело. Тя няма как да се случи отвън. И зависи от усилията, които сам полагаш за това“.

С тези думи и дълбока благодарност към хората, работили по романа – отговорния редактор Мирослав Александров, редактора Веселина Седларска, коректора Мария Венедикова, художника Дамян Дамянов, както и към целия екип на издателство „Сиела“ завърши официалната част на вечерта, а опашката за автографи продължи да се извива още час.

„Опашката” е разтърсващ роман —  едновременно нежен, провокативен, забавен, тревожен и безмилостен. Интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.

През страната и света преминава вълна от безредици, всеобщото недоволство изглежда е достигнало критична точка, а с наближаването на президентските избори напрежението между власт и гражданско общество нараства. Настъпило е времето за действие, но някой трябва да направи решителна крачка и да поведе страната към един нов ред.

Павел Панов, писател и драматург, намерил любовта на живота си в лицето на красивата и интелигентна Невена, получава изненадващо предложение да се включи в политическата надпревара като независим кандидат. Изглежда, съдбата на държавата зависи от него, но пък това залага на карта и отношенията с любимата му.

Случва се и нещо изумително –  в нощта, в която той ѝ предлага брак, става ясно, че докато годеницата му е била в командировка, необяснимо как се е сдобила с опашка. Съвсем истинска опашка, за която тя отказва да говори, но която разтърсва из основи света му.

Как и дали тази опашка променя идеалната жена, докъде е готов да стигне Павел в надпреварата към властта и може ли доброто  да се самосъхрани сред отломките на разпадащия се свят?

Роман, който ще промени дишането ви и ще ви накара да се замислите. Защото пътят към покварата най-често е осеян с добри намерения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *