Продължете към съдържанието

Милен Миланов отведе публиката на пътешествие към „Долината на щастливците“ в представянето на дебютния си роман

С дебютния си роман „Долината на щастливците“ младият писател и египтолог Милен Миланов смело се гмурна в приключенския жанр и поведе читателите на епична одисея от Царска България до египетските пирамиди.

Премиерата на изданието, състояла се на 5 април от 19:00 ч. в столичния DaDa Cultural Bar, покани любителите на съвременната българска литература на нестандартно пътешествие в света на романа, изпълнено с египетски ритми и доза хаплив исторически хумор.

Специален гост на събитието беше актьорът Димитър Живков, познат на публиката с авторската си пиеса „Живак“ и сериалите „Аз и моите жени“ и „All inclusive“. Той разигра ключовата сцена от романа, в която главният герой Христо Лепоев се оказва на среща с министър-председателя на България Александър Стамболийски и е въвлечен в мистериозна мисия, отвела го чак до далечна Александрия.

Участие в събитието взеха още авторът Милен Миланов, редакторът на книгата Георги Иванов и отговорният редактор от издателство „Сиела“ Милена Ташева. Те разказаха повече за пътя до издаването на романа, отнел на автора близо 10 години и многобройни пренаписвания.

В хода на разговора Милен Миланов сподели, че вдъхновението му за „Долината на щастливците“ е дошло от две напълно различни истории – стара семейна история за враждата между две съседни села и ръкописите на известен британски изследовател, дал началото на образа на Питър Грийн. В крайна сметка това, което обединява двата разказа, се крие в заглавието на романа и в човешкото търсенето на щастие. „Щастието е във всеки – и това не е просто селф-хелп клише, а единствената истина“, каза писателят.

Редакторът на романа Георги Иванов сподели, че за него пътешествието в „Долината на щастливците“ е било „предложение, на което няма как да откаже“, защото приключенските романи са голяма рядкост за българската литература.

Относно трудностите около написването на една приключенска история той подчерта, че „да правиш жанр както в киното, така и в литературата е изключително трудно, защото означава да го познаваш, истински да можеш да приемеш тази форма и същевременно да останеш верен на това, което искаш да кажеш“.

А Милен Миланов, вдъхновен от „Героят с хиляди лица“ на Кембъл, остава верен на себе си от първата до последната страница на този впечатляващ скок в жанровата литература.

 

„Долината на щастливците“ е дебютният роман на младия талант Милен Миланов, спечелил сърцата на читателите със сборника с разкази „Спирала на мълчанието“. В него завършилият египтология автор изпраща читателя на пътешествие право в сърцето на Египет  от началото на XX. век, за да го направи част от невероятно приключение, в което… почти всичко е измислица.

Милен Миланов създава екзотичен свят, в който се оказват замесени фалшификатори, повлияна от теософията и Телема секта, шамански ритуали и един човек, който просто иска да бъде оставен на мира и да се прибере у дома.

Завладяващ и напрегнат,  базиран на реални исторически събития и семейни легенди, „Долината на щастливците“ е шеметно приключение през времето и пространството в духа на Артуро-Перез Реверте, на което би завидял самият Индиана Джоунс.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *