Продължете към съдържанието

Падането на режима на Чаушеско през очите на 17-годишно момче в новата книга на бестселъровата авторка Рута Сепетис

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, и чувствителното си перо бестселъровата писателка от литовски произход Рута Сепетис („Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“) печели любовта както на читателите, така и на критиката, определяща я като „пазител на загубените истории“. Тя е и първата американска авторка на young adult литература, държала реч пред Европейския парламент и НАТО.

В своя нов роман „Трябва да те предам(изд. „Сиела“, превод: Стоянка Сербезова-Леви) Сепетис обръща поглед към кървавата съдба на Румъния от 1989 г. в края на един от най-античовешките и жестоки режими – диктатурата на Николае Чаушеску – и създава завладяващата, емоционална и опустошителна история, в която свободата има своята цена.

Те са дишащите сенки, живеещи в мрак. Пъхнали ръце дълбоко в джобовете си, скрили свити в юмруци замръзнали пръсти. Чакащи часове на опашка за кутия развален боб. Ако остане и за тях. Избягват очите на другите, но знаят, че ги наблюдават. Дори в най-непрогледния мрак. 23 милиона румънци, хванати в капана на собствената си страна.

В мрака седемнайсетгодишният Кристиан Флореску намира начини да избяга от ограниченията зад Желязната завеса – със своя banu (дядо) слушат тайно забранени радиостанции като „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“, разказват си опасни политически вицове, а самият той мечтае да стане писател и да учи философия в университета. И като всяко 17-годишно момче – да срещне любовта. В лицето на красивата си съученичка Лилиан.

Но в тази история някой трябва да предаде друг, за да оцелее…

Подкрепяйки повествованието с анонимни доклади на информатори, откъси от секретни протоколи и снимки, Рута Сепетис превръща „скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание“ и успява да насити бурните събития, борбата и загубата с човечност, емпатия и надежда.

Напрегната, мрачна и все пак жизнеутвърждаваща, „Трябва да те предам“ е може би най-зрялата творба на Рута Сепетис. Роман, в който светът не е черно-бял, а истината се крие някъде в сенките.

Това е и книга, в която българските читатели ще разпознаят частица и от нашето минало, и смел разказ за онези, осмелили се да погледнат към слънцето и сами да извоюват своето изкупление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *