Продължете към съдържанието

„Без паника“ от Нийл Геймън или всичко, което искате (или не искате) да знаете за Дъглас Адамс и „Пътеводител на галактическия стопаджия“

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ е една от най-успешните книги, издавани някога както на Малката мечка, така и на Земята. А Дъглас Адамс, който безспорно е неин автор, също толкова безспорно се нарежда сред най-големите имена на научната фантастика. Но как започва тази история?

Дано имате хавлия под ръка, защото обичаният и небезизвестен Нийл Геймън („Добри поличби“, „Американски богове“, „Од и ледените великани“, „Изкуството има значение“) ще ви я разкаже в непревежданата до момента „Без паника“!

„Без паника“ (в превод на Светлана Комогорова-Комата) ще ви направи част от  необикновения живот на Дъглас Адамс. Живот, толкова необичаен за писател, че в него почти не остава място за… писането.

Как се раждат идеи, които превземат света – от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ до сценарии за епизоди на „Доктор Кой“, как са създадени култови текстове за литературата, радиото, телевизията и киното?

Като млад журналист Нийл Геймън получава пълен достъп до живота, писмата, непубликуваните откъси и архиви на Адамс и става свидетел на процеса му на писане, на несигурността и предизвикателствата, разочарованията и триумфите. След което успява да превърне съдбата на писателя Адамс в самостоятелна фантастична и безкомпромисна история в духа на една от най-успешните поредици на всички времена.

Дори Дъглас Адамс потвърждава: „Всичко в тази книга е унищожително вярно – с изключение на дреболиите, които не са“. В тази книга почитателите му ще открият много неразказвани истории и анекдоти за творбите му, заедно с оригиналния синопсис на радиосериала, различни планове за развитието на историите и окончателния вариант на „Как да напуснем планетата“, все по-важна информация при всичко случващо се наоколо.

Простираща се до момента, в който той си взима сбогом с почти безобидната ни планета, „Без паника“ е историята на една забележителна книга, превърнала се в истински културен феномен. Историята на неочаквани срещи и също толкова неочакван успех, който променя световната литература завинаги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *