Продължете към съдържанието

Зад кулисите на „Как да преживеем скандала“: интервю със Самара Париш

Самара Париш е авторката на историческия романс „Как да преживеем скандала“, който се появи в книжарниците през 2022 г., за да поведе читателите на романтично пътуване назад към Регентския период в Англия през XIX век. Заможни семейства, невъзможни любови и истински скандал се преплитат в романа на австралийската авторка, която дебютира като майсторка на романса с красива история за истинската любов.

Надникваме зад кулисите на „Как да преживеем скандала“, за да разберем какво е вдъхновило образите на Амелия и Бенедикт и да научим още интересни факти около създаването на книгата.

 1.Какво вдъхнови историята?

Самара Париш: Исках да напиша коледен разказ, който да мога да публикувам сама, затова просто започнах да пиша свободно, без да планирам нищо. Имах готова сцена, в която Бенедикт се натъква на карета, а вътре има момиче. Тогава си помислих: „Ами ако той я познава? Ами ако я познава и не я харесва?“ В този първоначален вариант на сцената Бенедикт беше шотландец и аристократ. След това написах частта, в която ги хващат заедно, и си помислих: „Какво може да влоши положението на Амелия?“ Тогава реших, че Бенедикт е от простолюдието и не е част от нейната прослойка. Оттам нататък разбрах каква искам да бъде темата на книгата и изградих героите около нея.

След това последва много умуване с моите приятели писатели. Аз обичам да планирам сюжетите си. Обичам да си мисля, че знам накъде отивам, но често историята ме отвежда в съвсем друга посока и това е нормално!

 2.Какво е основното послание на книгата?

През 30-те си години обръщам голямо внимание на личностното развитие. Амелия е младо момиче, което никога не е поставяло под съмнение нагласите на обществото. Събитията в този роман я принуждават да се сблъска със собственото си невежество и предразсъдъци. Ние всички имаме своите.

„Как да преживеем скандала“ не се занимава с конкретен вид предразсъдъци. Трудно е да ги преодолеем и е голямо предизвикателство, когато някой ни ги посочва. Понякога се справяме добре в борбата срещу тях, а друг път не толкова.

3.Какво се надявате читателите ви да извлекат от тази книга? 

Че е човешко да се греши, стига да можем да си го признаем и да предприемем стъпки към промяна. Никой от нас не е съвършен и ако се страхуваме да изследваме мислите и поведението си, защото не искаме да изпитваме срам от грешките си, то тогава никога няма да се развием като личности.

4.Ако трябва да опишете героите си с три думи, кои биха били те?

Амелия – арогантна, уязвима, мъдра (в края на романа)

Бенедикт – благороден, добър, непримирим

5.Кои актьори си представяте, че биха изиграли главните роли, ако книгата бъде превърната във филм?

На таблото ми в Pinterest за тази книга имах изображения на Грейс Кели и Крис Хемсуърт. Защото, сериозно, колко секси е Крис Хемсуърт? Тъй като няма как Грейс Кели да изиграе Амелия, бих се радвала на Аманда Сейфрид.

От момента, в който изникна в главата ми, Фиона беше Роуз Лесли. По онова време гледах много „Игра на тронове“. Едуард беше по-труден за определяне. Все още не съм открила перфектния актьор, който да ме вдъхнови за образа му. Той е красив – има очите на Зак Ефрон, но не съм открила някой, който перфектно да обхване ролята му.

6.Да очакваме ли продължение?

Да! Нещо такова. Ще видите Амелия отново в историята на Фиона и херцог Уайлдфорд в How to Deceive a Duke, която ще излезе през януари 2022 г.! И вероятно двамата с Бенедикт ще се появят в историята на Джон, която ще излезе по-късно същата година.

Източник: samaraparish.com 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *