Продължете към съдържанието

Акцентни заглавия на издателство „Сиела“ 2021-2022

Започнахме от средата – 2021 г. стартира без въведение и в изцяло ново понятие за „нормално“. Но в разгара на пандемия и сред тъмните облаци продължихме напред и открихме, че макар понякога да чуваме само за омразата, на този свят има много повече обич, отколкото сме подозирали. А на нас ни е най-лесно да я изразяваме чрез книгите, които издаваме. През тази година това бяха над 230 заглавия, в които вложихме цялото си сърце.

10 от тях намериха трайно място и в сърцата на читателите:

  1. „Опашката“ – Захари Карабашлиев
  2. „Този ден“ – Бланка Липинска
  3. „Домът на Gucci” – Сара Г. Фордън
  4. „101 отбивки: презареждане“ – Иван Михалев
  5. „Мисия Туран“ – Алек Попов
  6. „Майкини и другите“ – Иво Сиромахов
  7. „365 дни“ – Бланка Липинска
  8. „Маргаритка: Биби и Мими на детска градина“ – Илия Деведжиев и Веселка Велинова
  9. „Аз още броя дните“ – Георги Бърдаров
  10. „1984“ – Джордж Оруел

A кои са заглавията, с които ще ви зарадваме през 2022?

Още през януари обещаваме да започнем на чисто – с „50 здравословни рецепти“ от YouTube фурията Йоана Йокко – защото именно днес е чудесен ден да избереш най-доброто за себе си. И е още по-хубаво, когато на помощ идва Леля.

Още през първата седмица на януари „Зовът на смелостта“ на Райън Холидей ще ни позволи да разкажем историята на едни „Малки мъже“, които променят историята и по-късно ще ни отведат на среща със „Синовете на Джо“.

И въпреки че през последните две години често минавахме през „Улицата на кошмарите“ и животът ни се струваше като филм, след екранизацията му ще открием „Магията на реалността“ с помощта на неповторимия Ричард Докинс, за да скочим направо в „Облакът Кукуландия“ – дългоочакваната нова книга на Антъни Доер.

Едно е сигурно –  очакват ни „Още 365 дни“ с  Бланка Липинска – за да се подготвим за втория филм от поредицата.

Още през първите месеци на годината ще зарадваме и почитателите на YA литературата. Защото авторката на „Алена кралица“ Виктория Айвярд – пък е призовала „Рушител на селения“ – началото на изцяло нова поредица, за да станете част от „Смъртоносна академия: Последният випуск“ заедно с героите на Наоми Новик.

Всичко това ще е „За ваше собствено добро“ – това ще е заглавието на втория роман на майсторката на нестандартния трилър Саманта Даунинг, който предстои да видим съвсем скоро.

Неусетно ще дойде времето и на „Победителите“ на Фредрик Бакман – книгата, която сякаш ви е запленила още преди да се появи.

Надяваме се през 2022 г. да открием „Кои сме ние и как стигнахме дотук“, а с това впечатляващо изследване уважаваният учен Дейвид Райх ще ни разкаже историята на човечеството, разказана с помощта на нашите гени от първите хора в Африка до съвременната цивилизация.

А в битката с коварния COVID-19 ще помогне мащабното изследване „Вирално“ на Мат Ридли.

През 2022 г. ще има и много романтика. След като посетим „Къщата на Ривиерата“ с новия роман на обичаната Наташа Лестър, ще се научим „Как да преживеем скандала“ със завладяващия исторически романс на Самара Париш, ще научим мрачни „Малки тайни“ от Дженифър Хилиър. После ще се запознаем с „Лев“ на Бел Аурора и очарователната „Мери Джейн“ на Джесика Аня Блау, за да преживеем  мъдрата и нежна история за четиринайсетгодишно момиче, уловено в мрежата на порастването и лутащо се между своето благочестиво и строго семейство и хаотичната, хипарска атмосфера в дома, където работи като бавачка през лятото.

А през лятото „Разказвачът“ ще бъде не кой да е, а легендарният Дейвид Грол – фронтменът на Foo Fighters и някогашен барабанист на Nirvana, без който съвременната рок сцена нямаше да е същата.

Вярваме, че 2022 ще е годината на новите начала, затова заедно с криминалния роман в стил П.Д. Джеймс –  „Последното парти“ от Клеър Макинтош слагаме началото на цяла поредица.

Истинско литературно пиршество очаква почитателите на добрия фикшън – с литературния трилър „If we were villiansна М. Л. Рио и „Трябва да те предам“ –  новия завладяващ роман от авторката на „Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“ и „Пепел в снега“ Рута Сепетис. Ново издание ще вдъхнем на обичаната класика „Искрица живот“ от вечния Ерих Мария Ремарк.

Задава се и впечатляващата по размаха си книга на автора на „Битката: красота и печал”„Ноември“ от Петър Енглунд, а в края на годината ще се появи и знаковата „Кръстопътища“ от Джонатан Франзен в превод на Владо Молев.

До края на 2022 г. вече ще се чувстваме като „Американският Прометей“, когато ще се появи и  книгата на Кай Бърд и Мартин Шервин, разказваща в над 800 страници живота на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, станала носител на „Пулицър“ и вдъхновила предстоящата екранизация на режисьора Ридли Скот.

С този съвсем бегъл поглед над предстоящите заглавия се надяваме да сме обгърнали сърцето ви с надежда. И вяра, че домът невинаги е място. Понякога е книга и всяка отгърната страница ти подарява цял нов свят. Не знаем колко са те, но се надяваме да ги открием заедно! В една година, която да ни е по мярка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *