Продължете към съдържанието

Норвежката писателка и художничка Лиса Айсату е номинирана за наградата „Астрид Линдгрен“ за принос към детската литература

Художничката и писателка Лиса Айсату, чиято книга „Цветовете на живота“ съвсем скоро ще украси рафтовете у нас, е номинирана за наградата „Астрид Линдгрен“ за изключителния ѝ принос към литературата за деца и юноши. 

Всяка година повече от 250 души от цял свят, които популяризират четенето, са номинирани за наградата. Тя е създадена през 2002 г. от шведското правителство с цел да се насърчи правото на всяко дете да чете велики истории. Това е най-голямото отличие по рода си с възнаграждение от пет милиона шведски крони, което подчертава значението на четенето днес и за бъдещите поколения. 

Лиса Айсату (1981) е многократно награждавана авторка, илюстраторка и художничка. Уникалният ѝ стил на рисуване я превръща в един от най-обичаните и успешни илюстратори в Норвегия. Книгите ѝ са преведени на над 30 езика, а бестселърът ѝ „Цветовете на живота“ е носител на наградата Norwegian Bookseller’s Prize за 2019 г. През 2015 година е обявена за един от десетте най-добри норвежки писатели под 35 г. от норвежкия вестник Morgenbladet. В момента тя управлява собствена галерия на островите Хвалер на югоизточното крайбрежие на Норвегия, където и живее. 

„Цветовете на живота“ предстои да излезе на български в средата на ноември. В това прелестно издание Лиса Айсату е подбрала най-красивите си рисунки   ̶  и добре познати, и съвсем нови, и ги е свързала в докосваща история за живота такъв, какъвто е. Описала е всевъзможни състояния на духа – любов, тъга, съмнение, болка и радост оживяват върху страниците под съпровода на четката ѝ и достигат до най-съкровените кътчета на сърцето ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *