„За жените и солта“ от Габриела Гарсия спечели златен медал на името на Исабел Алиенде за най-вдъхновяваща проза

На 17.10.2021 г. се раздадоха International Latino Book Awards и носител на златен медал на името на Исабел Алиенде за най-вдъхновяваща проза стана дебютният роман на Габриела Гарсия – „За жените и солта“.  

За романа на Гарсия съдиите на наградите споделиха: „Виждаме една млада жена, която се опитва да живее по свой собствен начин въпреки ограничените си възможности“. 

„За жените и солта“ проследява семейната история на пет поколения майки и дъщери от латиноамерикански произход, която започва в Куба през  XIX век и стига и до наше време. 

Габриела Гарсия (1984) пише проза, поезия и се занимава с журналистика. Дъщеря на кубински и мексикански емигранти, тя е израснала в Маями. Тя е дългогодишен активист в областта на мигрантското правосъдие, работила също в сферата на музиката и списанията. 

International Latino Book Awards всяка година отличават най-добрите постижения в латиноамериканската литература в Съединените щати. Целта на събитието е да признае значимостта както на латиноамериканските писатели, така и на други автори, които пишат на латиноамериканска тематика. Тази награда се превръща в една от най-големите награди за латиноамериканската култура в САЩ.

Сред предишните носители на наградата са познати имена като: Исабел Алиенде, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Марио Варгас Льоса и много други

 

Снимка: Andria Lo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *