Продължете към съдържанието

Премиера на сборника с разкази „Дива луна“ от Виктор Меламед

Събитието срещна публиката с автора Виктор Меламед, художника проф. Греди Асса и още специални гости

На 30 септември 2021 г. в Литературен клуб „Перото“ се проведе премиерата на илюстрования сборник с разкази „Дива луна“ от Виктор Меламед, автор и почетен консул на Тайланд. Събитието бе част от програмата на Държавния културен институт „Пишещите дипломати“, която представя литературата като важен компонент от културната дипломация.

Премиерата на луксозното издание срещна публиката със самия автор, а също и с проф. Греди Асса – художника, създал илюстрациите към 25-те разказа в изданието. Това е втората им колаборация заедно след сборника „Сънища“ от 2018 г. (ИК „Сиела“).

Актьорът и театровед Юрий Дачев представи „Дива луна“ пред зрителите, сравнявайки разказите на Виктор Меламед с театър – на персонажи, съдби и емоции, който трогва читателите с човещината си. Заимствайки от речника на главната героиня в един от разказите в книгата, Юрий Дачев описа многостранните истории на Меламед с думата „зунка“, която означава дъга на родопски диалект.

Дъгата на разказите в „Дива луна“ се допълва и от прекрасните илюстрации на проф. Греди Асса, които превръщат изданието в двойно изживяване за читателя. Пред публиката той сподели за изключителното удоволствие, с което е изобразил емоциите и героите в сборника и за възможността да представи своя прочит на историите през призмата на един различен вид изкуство.

Специални гости на събитието бяха актьорите Силвия Лулчева и Васил Бинев, които прочетоха разказа „Телефон на доверието“ и потопиха присъстващите в завладяващата атмосфера на един необикновен телефонен разговор.

Самият Виктор Меламед сподели малко повече за процеса си на писане, за любимия О. Хенри и за вдъхновението, което го връхлита внезапно. Той изрази огромното си щастие, че разказите му имат възможността да докоснат една по-широка публика.

В „Дива луна“ Виктор Меламед разкрива един свят отвъд ежедневието, в който героите остават близки до реалния живот с истински емоции, мисли и решения. Това, което ги обединява е неописуемият човешки копнеж по живота и любовта под всякаква форма.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *