Продължете към съдържанието

Мащабната екранизация на „Последният дуел“ от Ерик Джагър идва в кината на 15 октомври

Мат Деймън и Бен Aфлек събират сили като сценаристи, директор е Ридли Скот 

Книгата на Ерик Джагър „Последният дуел“, която излезе през 2020 г. (ИК „Сиела“) и привлече вниманието на Ридли Скот, съвсем скоро ще изгрее и на големия екран в зрелищна холивудска продукция. 

Филмовата адаптация събира Мат Деймън и Бен Афлек като сценаристи за втори път след филма им от 1997 „Добрия Уил Хънтинг“ като  двамата също са и част от актьорския състав на историческата драма – Деймън в главна роля, а Афлек в поддържаща. Към тях се присъединяват Адам Драйвър и изгряващата британска звезда Джоди Комър

Оригиналният сюжет на Джагър е вдъхновен от средновековната история за последния официален дуел във Франция, която той майсторски успява да пресъздаде след подробни проучвания на периода. Действията се развиват по време на опустошителната Стогодишна война между Англия и Франция и проследяват историята на рицар, оръженосец и дама, вплетени в драматична история на живот и смърт. 

Макар и да се развива в средновековието, „Последният дуел“ засяга особено актуални теми. В центъра на историята са двама най-добри приятели – рицаря Жан дьо Каруж и оръженосеца му Жак Льо Гри. Двамата получават заповед да се бият до смърт, след като съпругата на Каруж, Маргьорит, обвинява Льо Гри, че я е изнасилил, a той отрича. Който от двамата оцелее, ще бъде обявен за победител в знак на божественото провидение. Ако Каруж загуби, Маргьорит ще бъде изгорена на клада за лъжовно обвинение. 

Филмът по книгата ще бъде разделен на три глави, всяка от които проследява „истинската“ история според тримата главни герои – Каруж, Льо Гри и Маргьорит. Деймън и Афлек са автори на сценария от мъжките гледни точки, а Никол Холофсенер стои зад историята на Маргьорит. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *