Продължете към съдържанието

Майсторският дебютен роман „За жените и солта“ от Габриела Гарсия – история за наследството на спомените, които носим със себе си

за жените и солта Габриела Гарсия

От тютюневите фабрики в Куба през XIX век, до днешен Маями и Тексас, „За жените и солта“ разказва историята на пет поколения жени

На пазара вече може да откриете „За жените и солта“ дългоочаквания дебютен роман на Габриела Гарсия, който се превърна в светкавичен бестселър и само преди дни спечели златен медал на името на Исабел Алиенде за най-вдъхновяваща проза за 2021 г. 

Силна и безкомпромисна, докосващо поетична и динамична, „За жените и солта“ е семейна история за тайни, насилие, зависимости и саможертва. 

Гарсия, която е дъщеря на кубински и мексикански емигранти, води читателите през поредица от преплетени истории, които разказват за взаимоотношенията между две семейства и пет поколения майки и дъщери от латиноамерикански произход. Романът преминава през широк кръг от време и разстояния – от XIX век до 2019 г., от Куба до Мексико, Маями и Тексас.  

В опит да проследи историята на дълбока семейна травмa, чиито последствия продължават да резонират със съдбите на героите и в наши дни, Габриела Гарсия се връща назад до 1866 г. в Камагуей, Куба. 

Там Мария Исабел е единствената жена, която работи наравно с мъжете в една от тютюневите фабрики. Всеки ден докато навива листата тютюн, тя пътува до далечни и непознати светове чрез книгите, които четецът на фабриката Антонио чете на глас на работниците. А когато той ѝ предлага да се омъжи за него, тя приема, водена колкото от романтични чувства, толкова и от търсенетo на по-добър живот. Бунтовната история на острова обаче оставя своята следа върху съдбата ѝ.

Четири поколения по-късно в Маями, през близката 2014 г., Джанет се намира в ожесточена борба с наркотичната зависимост. Безсилието и отчаянието са напът да я погълнат напълно, докато един ден младата жена случайно не се запознава с Ана – момиченце, чиято майка е арестувана от имиграционните служби. Така два рода емигранти, търсещи своята идентичност и място под слънцето, се оказват неразривно свързани.

Габриела Гарсия разказва историята на несъвършени майки и дъщери, които в страха си да погледнат назад към болезненото миналото, остават разделени от тайните и премълчаните истории. Но въпреки соления вкус на отредената им съдба, войните, бедността и насилието, те намират сили да продължат напред. И да превърнат живота си в истинска хроника на оцеляването.

Написан в стила на любими латиноамерикански автори като Исабел Алиенде и Джанин Къминс, „За жените и солта“ е завладяващ и разтърсващ дебют, който несъмнено ще спечели трайно място на Габриела Гарсия на световната литературна сцена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *