Продължете към съдържанието

„Сиела“ награди с правен софтуер и книги бъдещи юристи

Отличени бяха най-добрите есета в студентския конкурс на тема „Правни проблеми при защита от домашно насилие“, организиран от Центъра за мониторинг на правосъдието, издателство „СИЕЛА“ и Асоциация „SAVEHER“. В конкурса участваха студенти от пет юридически факултета – Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“.

„Насилието започва с викове, а понякога завършва с тишина…“, пише в своето есе Михаела Боянова, студент по „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, едното от двете есета, класирани на първо място в конкурса. Бъдещият юрист е избрал да анализира темата „Правни проблеми, свързани с изискването за системност в дефиницията за престъпления извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс“

„Всички статии/есета, без изключение, показаха, че студентите са вложили сериозна подготовка и усилия, за което сме изключително благодарни и признателни“, коментира журито в състав: доц. д-р Боряна Мусева, доц. д-р Ива Пушкарова и Любомир Авджийски.

Първото място бе разделено между двама студенти: Михаела Боянова – Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Наско Малинов – Юридически факултет на Университет за национално и световно стопанство.

На второ място бе класирана разработката на Стефани Кирилова – Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а на трето – на Ивелин Ангелов, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Всеки един от призьорите получи като награда от „Сиела Норма“АД правно-информационен софтуер, с който да следи актуалното законодателство, и правна литература, предоставена от издателство „Сиела“ – книгите „Конституционното правосъдие и защитата на основните права“ на Радослава Янкулова, „Политически права на българските граждани“ на Наталия Киселова и „Правото и правата като културен феномен“ на Тенчо Колев.

Победителите ще бъдат стажанти за срок от 3 месеца към „Център за мониторинг на правосъдието“ и сдружение „SAVE HER“ с цел доразвиване на статията в разширен анализ на правния проблем. Студентите получиха и месечна стипендия в размер на 200 лв. за срок от три месеца.

Центърът за мониторинг на правосъдието и журито на конкурса организираха публична дискусия, на която бяха дискутирани основните правни проблеми, посочени в студентските статии. В дискусията участваха и гости – експерти по темата – съдия Галя Вълкова, доц. д-р Стоян Ставру, д-р Цветана Петрова, прокурор Ивайло Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *