Продължете към съдържанието

Алек Попов и Михаил Вешим гостуват на „Аполония” 2018 г.

Двама от най-обичаните български автори ще представят последните си романи по време на 34-тото издание на Празниците на изкуствата. 

Издателство „Сиела“ и тази година ще се включи в ежегодните Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол.
Специални гости на морския бряг ще бъдат и Алек Попов и Михаил Вешим – двама от най-обичаните и популярни български автори. Заедно с тях на 7 септември ще изпратим лятото с две книги, които ще оставят трайна следа на съвременната българска литературна сцена. 
Представянето на „Оксиморон (Нечовешки роман)“ от Михаил Вешим ще се проведе на 7 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия в Созопол.
„Оксиморон” е черно-бяла, смешно-трагична и уникална история за компромисите и малките неща, които ни правят хора. 
В предговора към книгата самият автор пише: „Като верен син на моя малък, но славен народ аз също имам своя проект. От трийсет години. Нарекох го „Хектор“. В началото той беше само фейлетон. После разказ. Стана радиопиеса. Прерасна в едноактна комедия. Добавих още едно действие – превърна се в комедия в две действия. Сега комедията „Хектор“ се модифицира в романа „Оксиморон“. Получи се един нечовешки роман.” 
По залез пък, сякаш от нищото, по созополските калдъръми ще се материализират два елегантни дамски силуета и ще се отправят към галерията, увиснала на ръба на света. Самотните рибари по парапета учудено ще извият глава подир тях: едната с лека картечница, а другата ще е преметнала шмайзер през рамото си…
И в това няма да има нищо странно, защото от 20:00 ч. на същата дата и отново в Художествената галерия ще се проведе и специалното представяне на сатиричното продължение на първия партизански роман от времето на социализма в България – „Сестри Палавееви по пътя към новия свят” от Алек Попов.
„Сестри Палавееви по пътя към новия свят” преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като „Гадни копилета“ на Тарантино, „Банани“ на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.
Сред страниците на „Сестри Палавееви по пътя към новия свят” оживяват български комунисти, югославски партизани, банда джуджета, окопали се в старите сребърни мини на крал Стефан Урош, врачката Ганга, заблудени слугинчета, резидент на НКВД… и още куп герои на едно време, в което нищо не е нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *