Продължете към съдържанието

Издателство „Сиела” през 2018 г.

Английската писателка, поетеса и журналист от XIX век Мери Ан Евънс, по-известна с псевдонима си Джордж Елиът, е казала, че „наградата за един дълг е способността да изпълним друг”. 
В края на миналата година ИК „Сиела” обеща да зарадва любителите на книгите в България с редица стойностни и разнолики заглавия през 2017 г. Постарахме се да допринесем едновременно за качеството и разнообразието на литературния пейзаж у нас. Дадохме трибуна на дебютанти и утвърдихме тези, на които гласувахме доверие през 2015 и 2016 г. В рамките на изминалите 12 месеца екипът на издателство „Сиела” може да се похвали с над 200 издадени заглавия – 89 от които са художествени и специализирани текстове на български автори, с над 60 премиери на книги от родни и чуждестранни автори в София и страната и с безброй усмивки по лицата на читателите ни.
В последните дни от отиващата си 2017-та можем да се обърнем назад със задоволство, защото, като всяка социално отговорна организация, ние в „Сиела” спазихме обещанията и дълга си към българския читател, а той ни се отблагодари многократно с нестихващата и за миг през цялата година положителна обратна връзка! 
В книгата си „Линчпин” – едно от многобройните стойностни заглавия, които ИК „Сиела” е успяла да издаде през своята 26-годишна история, известният американски маркетолог Сет Годин казва: „Най-доброто възможно бъдеще е бъдещето, в което ще вложите вашето истинско аз и най-добрата работа, на която сте способни.”
А тъй като ние вярваме и се учим от авторите, които издаваме, ще се вслушаме в думите на Годин и ще обещаем и през 2018 г. да влагаме сърцето си в това, което правим; да даваме най-доброто от себе си; да не разочароваме (по)читателите си и да спечелим нови такива. Как ли? С качествен подбор на автори и заглавия, които гарантирано ще ви допаднат, разсмеят, просълзят, обогатят и ще направят годината ви по-забавна и запомняща се.  
Още в началото на 2018-та сме приготвили няколко хитови заглавия на утвърдени експерти в областта си – от изтъкнатия британски учен и писател Мат Ридли и неговата „Еволюция на всичко”, през Джордж Р. Р. Мартин и „В дома на червея” до Стивън Кинг и култовата му книга „Мъглата”. 
 По-нататък през годината ви очакват както трайно утвърдили се във времето класици като Уилям Голдинг с неговите „Морски обреди”, Кърт Вонегът с последния му голям роман „Фокус-бокус”, Кен Киси с „Песента на моряка”, Уилям Уортън и неговия „Отбой в полунощ” и Ане Франк със „Задната къща: дневникът на Ане Франк”, така и световни бестселъри от съвременни писатели. 
Сред тях срещаме предстоящия роман на шведската сензация Фредрик Бакман „Ние срещу вие”, всепризнатия автор на трилъри Коуди Макфейдън и неговата втора книга от супер успешната поредица за агент Смоуки Барет, продала изумителни 3,5 млн. копия само в Германия – „Лицето на смъртта”, романът „Гоблин” на впечатляващия Джош Малерман (с логото на Deja Book), четвъртата книга от поредицата „Алена кралица” на бестселъровата американска YA авторка Виктория Айвярд – „Ветрове на войната” и др. 
Очакват се още нова книга от набиращата популярност млада британска писателка Ребека Рейзин, чийто роман „Малката книжарничка край Сена” завладя мигновено българския читател броени дни преди Коледа, както и третата книга от хитовата еротична поредица „Хакерът” на американката Мередит Уайлд. 
По традиция с логото на „Сиела” през 2018 г. ще излязат и новите книги на някои от най-обичаните и четени български автори: романът „Оксиморон” на хумориста Михаил Вешим; пиесите на Георги Марков, които обещахме да издадем през 2017-та, но за сметка на тях публикувахме ново и луксозно издание на „Жените на Варшава”, което излиза в напълно завършен и нецензуриран вид; ново издание на „Аутопсия на една любов” от Виктор Пасков; нова книга от Иво Сиромахов. 
Някои от младите автори, които дебютираха през последните години, също ще впечатлят любителите на съвременната българска проза със следващите си творби. Победителката в конкурса на „Сиела” за Нов български роман през 2015 г. (с „Дневният живот на нощните пеперуди”) Деница Дилова ще се завърне с „Безумецът от Таро”, авторът на „Убиец” – и подгласник в първото писателско риалити у нас „Ръкописът”, Васил Панайотов с новия му роман „Другата”, както и дебютиралият през пролетта на 2017 г. Мартин Колев с втората част на градското фентъзи „Софийски магьосници”. 
В този жанр издателство „Сиела” е приготвило и други значими имена, признати от феновете по цял свят – например осъвременен превод на „Размяната” на Роджър Зелазни и още книги от поредицата на поляка Анджей Сапковски „Вещерът”.
Помислили сме, разбира се, и за феновете на фантастиката – с романа „Лордът от планетата Земя” от Сергей Лукяненко, „Wild Cards” от Джордж Р. Р. Мартин и „Звездни рейнджъри” на Робърт Хайнлайн. 
Малките читатели ще зарадваме с цветно, илюстрирано от художника Дамян Дамянов издание на „Призрачната гондола” на Джани Родари, „Училището за Добро и Зло” от Сомен Чайнани, втора книга от поредицата „Малкият Българ” на Неделчо Богданов, както и още от поредицата за „Тими Провала” на Стефан Пастис, който посети страната ни в началото на лятото по време на фестивала Варна Лит 2017.
В сферата на нехудожествената литература през 2018 г. от „Сиела” предстои да излязат повече от интригуващи четива. 
В портфолиото на издателството ще заблестят имената на колоси в рационалната литература като проф. Ричард Докинс и Кристофър Хичънс – с книгата му „Бог не е велик. Как религията трови света”. Също мемоарите на д-р Джоел Салинас, подробна биография на Владимир Путин с автор лишената от пристрастия Кристина Курчаб-Радлих, документална книга за Втората световна война, както и българската „Руско-турските войни” на Александър Стоянов. 
Освен биографията на легендарния вокалист на Iron Maiden Брус Дикинсън, която ще залее книжарниците съвсем скоро, ще предложим и нестандартни заглавия от автори като скандалния Майло Янополус и Рууд Гулит, издание с бизнес насоченост от боксьора Владимир Кличко, както и ново от превърналата се в мания по целия свят поредица „Щастието е…”. Очаквайте и още от Ориана Фалачи и Никос Казандзакис, както и редица стойностни четива в поредицата „Власт и отговорност”. 
Сред акцентите в правната редакция на „Сиела” през 2018 г. са допълнените издания на „Данъчно право” (седмо издание) и „Финансово право” (шесто издание) от Иван Стоянов, пето издание на „Конституционно право” на Емилия Друмева и сборника „Предизвикай: Несъстоятелността!”. 
Благодарим от сърце на всички вас, които ни подкрепяте, харесвате, укорявате, пишете, коментирате и четете, защото мнението ви е от изключителна важност за нас. Вие сте причината да вярваме все повече в това, което правим и да даваме все повече от себе си, за да ви зарадваме.
Защото, както знаете, ние изДАВАМЕ повече!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *