Продължете към съдържанието

„Изгубените Балкани” от проф. Рандал Бейкър с премиера в Клуба на архитекта

На 24 ноември (петък) от 18:30 часа в Клуб на архитекта (ул. „Кракра” 11) ще се състои премиерата на книгата „Изгубените Балкани” (ИК „Сиела”) от проф. Рандал Бейкър. В събитието ще вземат участие както самият проф. Бейкър, така и преводачката на книгата Светлана Комогорова-Комата и археологът Никола Теодосиев.
Изданието проследява интересната история на двама британски изследователи, които попадат в планините на България и Югославия преди Втората световна война. Те откриват свят, който за тях изглежда екзотичен и странен, правят снимки и водят записки, които документират бита на хората в малките планински селца в Пиринска и Вардарска Македония. Десетилетия по-късно снимките привличат интереса на проф. Рандал Бейкър, който решава да възкреси тяхната история, както и да припомни историята на обикновените хора на Балканите през първата половина на XX век. Авторът на „Изгубените Балкани” се спира върху сложната геополитическа ситуация, етническите конфликти и прочутата „Афера Мис Стоун”, но най-важното в тази книга е представянето на бита и живота на обикновените хора в годините точно преди техническия прогрес и социалните промени да ги променят из основи. Снимките в тази книга се показват за първи път пред широка аудитория.
Проф. Рандал Бейкър е специалист по екология, международни отношения, външна политика и мениджмънт. Преподавал е в над 60 университета, сред които Университета в Норич, Норфолк, Великобритания, Университета на щата Индиана, САЩ, и др. Консултант е на магистърски програми в редица учебни заведения по света – в Канада, в Русия, в Украйна, и др. Носител е на престижната титла „Почетен доктор на Нов български университет”, която се присъжда за принос при създаването и оформянето на първите магистърски програми в НБУ. Понастоящем живее в София.
Проф. Бейкър е автор на повече от петнадесет книги, част от които превеждани и на български език. „Изгубените Балкани” е в превод от английски език на Светлана Комогорова-Комата. Автор на корицата е Мира Рахнева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *